Novinarstvo na kineski način: Mi ćemo vam reći kako ćete i o čemu izvještavati, or else...

Kina koju optužuju da silom priječi medijsko izvještavanje o skupovima organiziranim po uzoru na prosvjede u arapskome svijetu, zatražila je od novinara razumijevanje i suradnju uz poštivanje zakona koji su na snazi u Kini.

 

Policija je podijelila naputke i novinari moraju shvatiti i surađivati - rekla je Jiang Yu, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova. Strani novinari moraju poštovati zakone i propise koji vrijede u Kini - dodala je. Drugim riječima, ne smiju izvještavati o prosvjednim skupovima ili izvještavati samo negativno, zar ne?

U gradovima u kojima su se proteklog vikenda i vikend prije trebali održati prosvjedni skupovi vlasti su bile odlučne zatrti svaki prosvjed u začetku, rasporedivši stotine policajaca u odori i u civilu i spriječivši novinare da snimaju.
Novinara Bloomberg Newsa akreditirana u Kini pretukli su u nedjelju u Pekingu pripadnici sigurnosnih snaga dok je izvještavao o pozivu na takav skup.

E sad, uzevši u obzir svakodnevne prosvjede u Hrvatskoj, možemo se smatrati sretnima što uopće možemo o ičemu pisati. Odnosno, trebamo li se uopće smatrati sretnima kad se zapravo radi o najnormalnijim ljudskim pravima - pravu na govor i dostupnost informacijama? (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox