Novo bogatstvo ili kako je ''milijun'' postao malo?

Koliko ste puta upitani što biste učinili da dobijete ''milijun''? Sve donedavno se taj ''milijun'' u različitim zemljama i različitim valutama smatrao bogatstvom, međutim vremena se mijenjaju. Što mislite, što se danas smatra bogatstvom?

 

Kviz ''Tko želi biti milijunaš?'', film ''Milijunaš s ulice'' kao i mnogi drugi ''milijuni'' sada su prošlost. Dolaze neki novi iznosi koji se smatraju moćnima.

Film

Najbolji primjer kako ''milijun'' u današnjem svijetu ne predstavlja velik iznos smatran bogatstvom je razgovor između Justina Timberlakea kao Seana Parkera i Andrewa Garfielda kao Eduarda Saverina u filmu ''Društvena mreža'' koji prikazuje kako je svoje bogatstvo stekao osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Razgovor ide ovako:

Sean Parker: Znaš li što je više cool od milijuna dolara?
Eduardo Saverin: Ti?
Sean Parker: Milijarda dolara.

Riječ je o razgovoru koji se odvijao dok je Facebook još bio u začecima te nije prihodovao velik iznos novaca. Ono što je značajno za ovaj razgovor je ideja kako se mijenja standard bogatstva. Više nije dovoljno dobro biti milijunaš, sada je važno postati milijarder kako bi se impresioniralo masu.

Forbesova lista

Kada je 1982. prvi put sastavljena lista najmoćnijih ljudi na svijetu samo ih je 13 bilo milijardera. U 2010. svaka je osoba s liste vrijedila najmanje milijardu dolara, a na prvom se mjestu našao Bill Gates s 54 milijarde dolara. 

Knjige

2008. godine je izašla knjiga pod naslovom ''Milijarder iz srednjeg sloja'' u kojoj je naznačeno kako 8,4 milijuna Amerikanaca ima između jednog i deset milijuna dolara. Koliko se to održalo u ove tri godine podataka nema, međutim je značajna ideja kako možete biti milijarder ili multimilijarder te i dalje biti dio srednjeg sloja.

Postoje mnoge knjige koje u svom naslovu nose riječ ''milijarder'' i koje savjetuju kako postići takvu titulu: ''Razmišljaj kao milijarder'', ''Postani milijarder'', ''Gospodin Žvaka i kolač Milijarder'' i mnoge druge.

Glazba

Dvadeset tjedana je pjesma Travie McCoy-a ''Milijarder'' provela na Bilboardovoj ljestvici 100 najboljih pjesama došavši do četvrtog mjesta. U pjesmi autor pjeva kako želi biti milijarder te navodi što mi sve učinio da ima milijardu dolara: posvojio djecu, poklonio nekoliko Mercedesa, popravio recesiju i drugo. Posjedovanje milijarde dolara ne može utjecati na recesiju ili prirodne katastrofe, međutim poruka pjesme nastoji pokazati kako je potrebno toliko kako bi se moglo nešto važnije promijeniti.

Mnogima milijarde predstavljaju tek snove i maštanja budući da taj iznos nije lako dostići.S druge strane, ''milijun'' se više nikom ne čini značajnim, osim ako ga zaradite dok još ne napunite tridesetu. A i tada ćete se natjecati s milijardama Marka Zuckerberga, Billa Gatesa i inih multimilijardera. Ideje bogatstva se mijenjaju, pa se i želje tako mijenjaju, stoga ne zaboravite zaželjeti ''milijardu'' idući put kada uplatite loto.

 

Autor: Sonja Jajčević

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox