Novo poglavlje: HŽ podijeljen na tri samostalne tvrtke

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Završen je statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ holdinga koje su predviđene Programom restrukturiranja. Tako sada počinje nova faza u organizaciji željeznica prema kojoj će postojati tri zasebne i samostalne tvrtke: HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo.
HŽ Infrastruktura bavit će se obnovom i modernizacijom pruga te upravljanjem prometom, a njezino će redovito poslovanje, u skladu sa Zakonom o željeznici, biti financirano iz državnog proračuna. HŽ Putnički prijevoz je operator putničkog prijevoza. Cilj tvrtke je održivo tržišno poslovanje uz minimalne subvencije iz državnog proračuna za pruge koje su u javnom interesu, a čiji prihod ne pokriva troškove, piše HRT 

HŽ Cargo je operator teretnog prijevoza čiji je cilj poslovanja održivo tržišno poslovanje na liberaliziranom tržištu, bez subvencija iz proračuna, navodi se u priopćenju iz HŽ-a.

Novo poglavlje u povijesti željeznica

Iz HŽ-a pritom navode da se otvara novo poglavlje u povijesti željeznica, jer će postojati tri zasebne i samostalne tvrtke, koje će tražiti novu priliku za poslovanje na liberaliziranome tržištu željezničkih usluga. Financijsko konsolidiranje povezanih društava HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga, kao i financiranje zbrinjavanja zaposlenika koji su racionalizacijom poslovnih procesa proglašeni viškom, određeno je procedurama Zakona o javnoj nabavi, odnosno natječajima za nabavu financijskih sredstava, čija se realizacija očekuje u drugoj polovini studenoga, navode iz HŽ-a.

Prema podacima koje iznose, Uprava HŽ Infrastrukture je početkom ovog tjedna donijela odluku s popisom 398 radnika kojima sporazumno prestaje radni odnos uz isplatu poticajne otpremnine, HŽ Putnički prijevoz je izradio prijedlog liste potencijalnog viška radnika na kojem je 68 radnika, a još je u tijeku javno oglašavanje podnošenja zahtjeva za dobrovoljni odlazak uz poticajne otpremnine, uključujući i radnike HŽ Vuče vlakova, i trenutačno je zahtjev podnijelo stotinjak radnika. Poziv za podnošenje zahtjeva za sporazumni prestanak ugovora o radu, uz poticajne otpremnine, upućen je i radnicima HŽ Carga i oni ga mogu podnijeti do sredine idućeg tjedna. (HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox