NYT: Nemiri u Siriji i Jordanu novi test za SAD

Dok administracija američkog predsjednika Baracka Obame brani zračne udare na Libiju, najnoviji nasilni sukobi u Siriji i Jordanu stvaraju novu uzbunu među visokim američkim dužnosnicima koji te dvije zemlje, u srcu arapskoga svijeta, smatraju puno važnijima za interese SAD-a, piše u nedjelju The New York Times.

 

Produbljivanje kaosa u Siriji moglo bi uništiti sve preostale nade u bliskoistočni mirovni sporazum, ocjenjuju analitičari. Također bi to moglo promijeniti američko suparništvo s Iranom oko utjecaja u regiji te predstavljati izazov za Izrael, najvećeg regionalnog saveznika SAD-a.

U razgovorima dužnosnici administracije kažu kako se čini da je ustanak u Siriji raširen, da obuhvaća različite religijske skupine u južnim i obalnim regijama Sirije, uključujući i sunitske muslimane obično lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu. Novi američki veleposlanik u Damasku, Robert Ford, diskretno je upozorio Asada da prestane pucati na vlastiti narod, navodi NY Times.

 

Američki dužnosnici strahuju da bi nemiri u Jordanu mogli dodatno izolirati Izrael

Nemiri u Jordanu, koji isto ima mirovni ugovor s Izraelom, također su vrlo zabrinjavajući, rekao je visoki dužnosnik administracije. SAD ne vjeruje da je Jordan blizu prekretnice, no sukobi, u kojim je jedna osoba ubijena a više ih je ranjeno, predstavljaju težak izazov za kralja Abdulaha II., bliskog saveznika SAD-a.

List ocjenjuje da je Sirija hitnija kriza, koja može staviti Obaminu administraciju pred tešku dvojbu ako Asad pribjegne udaru na prosvjednike kao njegov otac i prethodnik, Hafez al-Asad, koji je u veljači 1982. naredio bombardiranje sjevernog grada Hame, kako bi ugušio pobunu Muslimanskog bratstva. U bombardiranju je srušen gotov cijeli grad, a poginulo je, zavisno od izvora, od tri do deset tisuća ljudi. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox