"O postavljanju Vujčića za guvernera ne možemo odlučiti samo na temelju životopisa"

Odbor za izbor i imenovanja danas je većinom glasova Hrvatskom saboru predložio da za novog guvernera HNB-a imenuje Borisa Vujčića, koji bi na toj dužnosti zamijenio dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog kojemu mandat istječe 7. srpnja.

Za prijedlog Odbora, po kojemu bi Vujčiću mandat na čelu HNB-a počeo 8. srpnja, glasovalo je osam članova Odbora iz vladajuće koalicije te HDZ-a, no dvoje zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista (HL) bili su protiv, dok se suzdržanim izjasnio HDZ-ovac Duje Marasović.

Već na početku sjednice Odbora, pri utvrđivanju dnevnog reda, Mladen Novak (HL) zatražio je odgodu odlučivanja o novom guverneru dok se s kandidatom Vujčićem ne obavi razgovor na sjednici Odbora. To je prevažna funkcija da bi odlučivali tek na temelju jednog životopisa, kazao je Novak.

Njegov je stav podržao i Dinko Burić (HDSSB), istaknuvši da je, iako to ne predviđa zakonska procedura, ipak treba razgovarati s Vujčićem o tome kako vidi financijsku i politički situaciju u državi te ulogu HNB-a u tome. Predsjednik Odbora Šime Lučin (SDP) napomenuo je da po zakonu i dosadašnjoj parlamentarnoj praksi nije predviđen takav razgovor, predloživši da Odbor danas izglasa odluku, a da potom saborskom Predsjedništvu predloži promjenu dosadašnje procedure izbora guvernera HNB-a.

Ne želim vjerovati da bi vam uzor u ponašanju bila prošla vlast. Nadam se da je malo kome, vjerujem ni kolegama iz HDZ-a, uzor ponašanja ono kako se vladalo u prošlom mandatu, poručio mu je Burić, istaknuvši kako je potrebna samo dobra volja da se razgovor održi.

Zahtjevu Novaka i Burića pridružio se i Marasović (HDZ), unatoč stavu Kluba HDZ-a koji je iznijela Martina Banić o potpori imenovanju Vujčića "jer je procedura u potpunosti ispoštovana".

Ponovno o Rohatinskom

Spomenuti zahtjev za odgodom na glasovanju nije prošao pa je otvorena rasprava, u kojoj je Burić prigovorio i načinu na koji je Rohatinski obaviješten da mu se neće produljiti mandat.

Osoba koja je učinila puno na očuvanju financijske, a time i cjelokupne stabilnosti u Hrvatskoj u ovo teško vrijeme nije zaslužila da to sazna od predsjednika Vlade putem jednog telefonskog razgovora, rekao je, istaknuvši da takav način "ima previše prizvuka političke podobnosti".

Sličan stav imao je i Marasović, koji je rekao kako je u medijima čitao da je Vujčić veliki prijatelj premijera Zorana Milanovića, te da se stoga postavlja pitanje hoće li nakon njegova stupanja na čelo HNB-a ta središnja nacionalna banka zadržati neovisnost.

Nakon današnje odluke Odbora za izbor i imenovanja, te jučerašnjeg jednoglasnog pozitivnog mišljenja Odbora za financije, Sabor bi, kako se očekuje, u petak trebao i imenovati Vujčića za novog guvernera HNB-a. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox