Obama bi samo vladao svijetom

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu britanskim političarima da je unatoč porastu novih globalnih sila, sada vrijeme za američko i europsko vodstvo, izvijestio je BBC.

 

U govoru u parlamentu, drugog dana svog državnog posjeta Velikoj Britaniji, Obama je naglasio da će utjecaj SAD-a, Velike Britanije i saveznika ostati "prijeko potreban" te napomenuo kako se vodstvo treba "mijenjati s vremenom" da bi odražavalo gospodarske i sigurnosne izazove.

Stigoše oni do ključnog trenutka

Obama je prvi američki predsjednik koji se obratio zastupnicima na zajedničkoj sjednici oba doma britanskog parlamenta u Westminster Hallu, i četvrti strani državnik koji je to učinio od 1945. Bivši britanski premijeri John Major, Tony Blair i Gordon Brown bili su jedan uz drugoga u prepunoj dvorani, slušajući 35-minutni govor predsjednika SAD.

Obama je istaknuo da je malo zemalja "koje zauzimaju čvršća stajališta, govore glasnije i bore se žešće u obrani demokratskih vrijednosti diljem svijeta od Sjedinjenih Država i Velike Britanije". Istakao je da su dvije zemlje "još jednom stigle do ključnog trenutka", nakon globalne recesije i godina sukoba.

S privođenjem kraju operacija u Iraku, napretkom u Afganistanu i "ogromnim udaracem Al Kaidi s ubojstvom njezinog vođe Osame bin Ladena", Obama je zaključio kako je vrijeme za ulazak u "novo poglavlje u zajedničkoj povijesti" dviju zemalja s novim izazovima.

On je odbacio tvrdnje kako uspon velesila poput Kine i Indije znači kraj za američki i europski utjecaj u svijetu. Možda je argument da te zemlje predstavljaju budućnost i da je vrijeme za naše vodstvo prošlo. Taj je argument pogrešan. Vrijeme za naše vodstvo je sada - rekao je Obama. SAD, Velika Britanija i naši demokratski saveznici su ti koji su oblikovali svijet u kojem se nove države mogu pojaviti i pojedinci mogu napredovati - naglasio je. Napomenuo je da čak i ako nove zemlje napreduju do globalnog vodstva, američko-britanski savez ostaje nezamjenjiv za ostvarenje ciljeva 21. stoljeća koji su mirniji, napredniji i pravedniji svijet.

Branio intervenciju u Libiji

Obama je zajamčio nastavak angažmana SAD-a na rješavanju dugoročnih sukoba poput onoga u Sudanu, kao i potporu "sigurnom Izraelu i suverenoj Palestini". Branio je intervenciju u Libiji, ističući da je s njome spriječen pokolj te naglasio da SAD i Velika Britanija moraju ulagati u zemlje kao što su Tunis i Egipat koje su načinile tranziciju prema demokraciji te "sankcionirati one koji nastavljaju s represijom".

On je priznao da je Zapad bio optužen za licemjerje u odnosima prema Bliskom istoku, ali je kazao kako Zapad mora priznati svoje interese, inzistirajući da odbacuje "kao lažan - izbor između naših interesa i naših ideala, između stabilnosti i demokracije".

Pljesak je dobio za jednu opasku osobne naravi, kada je rekao da primjer SAD-a i Velike Britanije pokazuje kako je "moguće da sinovi i kćeri bivših kolonija sjede ovdje kao članovi ovog velikog parlamenta, a unuk Kenijca koji je služio kao kuhar u britanskoj vojsci stoji pred vama kao predsjednik Sjedinjenih Država". (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox