Obama: Indija je sada svjetska sila

Američki predsjednik Barack Obama podržao je u ponedjeljak težnju Indije da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a. Indija smatra da bi stalno mjesto u Vijeću sigurnosti odražavalo sve veću važnost koju ima. Indija je članica G20, a njezino gospodarstvo "teško" bilijun dolara pomaže poticanju globalnog rasta, dok indijska vlada ima sve veći utjecaj u svjetskim pitanjima - od trgovine do klimatskih promjena.

U godinama koje dolaze očekujem da će se refomirati Vijeće sigurnosti UN-a te da će u njemu biti Indija kao stalna članica", rekao je Obama u svom govoru pred indijskim parlamentom u New Delhiju. Međutim, s "većom vlasti dolazi i veća odgovornost - dodao je Obama koji je u Indiji započeo svoju azijsku turneju.

Vijeće sigurnosti UN-a ima pet stalnih članica, koje mogu staviti veto na rezolucije, a to su Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.

U svom trodnevnu posjetu Indiji, najduljem inozemnom boravku u nekoj stranoj zemlji otkako je predsjednik, Obama je najavio da su američke kompanije s indijskima sklopile poslove vrijedne 10 milijarda dolara. Danas je s indijskim premijerom Manmohanom Singhom razgovarao o bilateralnoj trgovini, sigurnosti u regiji i UN-ovim reformama.

Indija nije samo brzorastuće novo gospodarstvo, ona je sada i svjetska sila - rekao je Obama u New Delhiju. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Singh je rekao da su dogovorili pokretanje zajedničkih projekata u Africi i Afganistanu.

SAD je obećao ukinuti ograničenja na izvoz visoke tehnologije. O Kašmiru, pokrajini koju Indija dijeli s Pakistanom i oko koje su dvije nuklearne sile ratovale, Obama je rekao da napetosti trebaju smanjiti i da SAD ne može nametati rješenje tog problema.

Obamine će izjave u Indiji biti pomno analizirane u Aziji. Napose će to učiniti Kina kako bi izvagala težinu američkog geopolitičkog angažmana u Indiji prije sastanka svoga predsjednika Hua Jintaoa s Obamom ovog tjedna u Seulu na summitu G20.

Obama svoju azijsku turneju nastavlja u Indoneziji. Nakon nje će još posjetiti Južnu Koreju i Japan.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox