Obama najavio povlačenje posljednjih vojnika iz Iraka

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je kraj gotovo devetogodišnjeg američkog rata u Iraku, govoreći na zajedničkoj konferenciji za tisak s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem kako će posljednji američki vojnici ove godine uzdignutih glava napustiti Irak.

Obama ovoga tjedna trči svojevrsni pobjednički krug, pokazujući da je ispunio predizborno obećanje o okončanju rata, koji će uistinu završiti kada 6.000 preostalih vojnika napusti Irak do 31. prosinca.  Ovo je sezona dolazaka kući. Vojne obitelji diljem Amerike okupljaju se za blagdane, rekao je Obama u Bijeloj kući, na zajedničkoj konferenciji za tisak s iračkim premijerom Malikijem. Obama i Maliki u ponedjeljak su razgovarali o strateškim odnosima između dviju zemalja. Opisujući Irak kao "suverenu, samostalnu i demokratsku državu", Malikiju je kazao da će njegova zemlja u SAD-u imati "jakog i trajnog partnera u Sjedinjenim Državama".

Unatoč Obaminoj pozitivnoj retorici, povlačenje američkih vojnika dolazi u vrijeme kad nije jasno može li Irak održavati svoju sigurnost i zdrav politički sustav dok Iran nastoji proširiti svoj utjecaj u Iraku i regiji kao cjelini. Iran i Irak većinski su šijitske zemlje, a postoje i veze između političkih elita dviju zemalja, tako da nije jasno hoće li Irak postati utočište za američke neprijatelje jednom kada američke snage napuste tu zemlju.

"Naš je cilj jednostavno osigurati da Irak uspije", kazao je Obama. Maliki je rekao da je Irak uspostavio demokratski politički proces te da "vodi vanjsku politiku u kojoj se ne miješa u poslove drugih, ali niti ne dopušta drugima da se miješaju u njegove poslove". Iako američke postrojbe napuštaju zemlju, SAD ima najveće veleposlanstvo na svijetu u Bagdadu s više od 15.000 ljudi stacioniranih u kompleksu. Komentirajući to Maliki je rekao da se raspravlja o veličini američkog veleposlanstva, što je strateški resurs za Sjedinjene Države u regiji. Mi ne želimo ostaviti velike otiske u Iraku, rekao je Obama ali je dodao da SAD želi zadržati vrlo aktivan odnos između oružanih snaga dviju zemalja "u smislu obuke i pomoći". (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox