Obama: Najvažniji dio zadaće je riješiti krizu u Europi

Krizu eurozone potrebno je hitno riješiti te početi strategiju za jačanje svjetskoga gospodarskog rasta, suglasili su se u četvrtak prije početka sastanka G20 u Cannesu američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Najvažniji dio naše zadaće u ova dva dana summita je riješiti financijsku krizu ovdje u Europi, rekao je Obama. Europska unija predvođena Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pokušava riješiti krizu izazvanu odlukom Grčke da raspiše referendum o planu spašavanja grčkog duga koji je u korist Atene EU donio mukotrpnim pregovorima. Glavnina razgovora vodila se, međutim, oko jačanja svjetskog gospodarskog rasta potrebnog za "stvaranje radnih mjesta i stabiliziranje svjetskih financijskih tržišta", rekao je Obama

Sarkozy je pohvalio razumijevanje američkog predsjednika za zamisao uvođenja "poreza na financijske transakcije" iako mu se SAD protivi. Prema tom prijedlogu svaka bi se financijska transakcija oporezivala takozvanim Tobinovim porezom, ili porezom solidarnosti. Tim bi se novcem, procijenjenim između 100 i 250 milijarda dolara godišnje, mogao financirati razvoj.

Tobinovom porezu sklone su Francuska i Njemačka, zagovaraju ga Ujedinjeni narodi, filantropi poput Billa Gatesa, nevladine udruge i Vatikan. Unatoč njihovim apelima G20 da prihvati ideju, malo je vjerojatno da će porez zaživjeti jer mu se odlučno opiru SAD i Velika Britanija, ali i druge zemlje poput Kanade, Kine, Rusije. Zamisao o uvođenju poreza solidarnosti potječe iz Tobinova poreza 70-ih godina kojim se željela onemogućiti svaka spekulacija devizama. (Hina/HT)

 

 

Foto: www.mjg.org

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox