Obama: Nisam obećavao previše

Američki predsjednik Barack Obama, u emisiji "60 Minutes" na TV mreži CBS, energično je branio postignuća svoga mandata u Bijeloj kući, ističući kako u kampanji 2008. "nije obećavao previše" te ocijenivši da će izbori 2012. biti "sukobljavanje vizija".

Gostujući u "60 Minutes" CBS-a, najgledanijoj informativnoj emisiji na američkim nacionalnim TV mrežama, Obama je naglasio da ga stajališta zbog kojih je izabran 2008. i dalje motiviraju, iako sve više njegovih tadašnjih pristaša izražava nezadovoljstvo. Obama je kazao da se još uvijek uvijek zalaže za promjene politike u Washingtonu, kako bi obični Amerikanci "živjeli bolje".

Dugoročni projekt

Nisam previše obećavao i podcjenjivao koliko će teško to biti ostvariti, rekao je Obama za CBS News. Vizija koju sam ponudio 2008., bilo je nešto u što sam uvijek vjerovao ... to je dugoročni projekt, rekao je Obama.

Za promjenu kulture ovdje u Washingtonu, kojom dominiraju posebni interesi, trebat će više od godine dana, više od dvije godine, više od jednog mandata, dodao je američki predsjednik.

Izborni sustav u SAD-u gotovo u cijelosti financiraju poslovne korporacije, što se smatra njegovom najvećom slabošću, pa je Obama na predsjedničkim izborima 2008. težište financiranja nastojao prebaciti prema prilozima građana, što je poremetilo ravnotežu snaga i donijelo mu određenu prednost.

No, Obama je kazao kako "vjerojatno treba više od jednog predsjednika" da bi se ostvarile spomenute promjene. (Hina/jk)

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox