Obama ostao bez važnog savjetnika

Dennis Ross, iskusni američki diplomat koji je bio jedan od najutjecajnijih savjetnika predsjednika Baracka Obame za Iran, bliskoistočni mirovni proces i političke nemire u arapskom svijetu, napustit će Bijelu kuću u prosincu, objavio je glasnogovornik Obamine administracije.

Dennis Ross ima izvanredne zasluge u javnoj službi jer je bio ključni član predsjednikovog tima gotovo tri godine, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney u priopćenju.

Ross, koji je svoj odlazak najavio na ručku s čelnicima židovske zajednice u SAD-u, rekao je dužnosnicima Bijele kuće kako je svojoj supruzi obećao da će napustiti vladu nakon dvije godine. On se pridružio Obaminoj administraciji u veljači 2009. kao viši savjetnik u State Departmentu, prije premještanja u Vijeće za nacionalnu sigurnost u lipnju te godine. Angažman je produljio za godinu dana zbog Arapskog proljeća, rekao je Carney.

Njegov odlazak, nakon povlačenja Obaminog posebnog izaslanika za regiju Georgea Mitchella u svibnju, ostavlja Bijelu kuću s puno oskudnijim kadrovima na Bliskom istoku, što govori koliko je mirovni proces izgubio na zamahu otkako je Obama početkom 2009. proglasio da će to biti jedan od njegovih vanjskopolitičkih prioriteta.

Ne odlazi zbog politike

Izaslanik za Bliski istok trojice američkih predsjednika, Dennis Ross (62), bio je poznat po svom neumornom pristupu diplomaciji i dugotrajnim vezama s izraelskim čelnicima, što ga je činilo važnim sugovornikom s Izraelcima iza pozornice, ali je također stajao u izrazitom kontrastu s hrabrijim instinktima i udaljenijim pristupom Obame, ocjenjuje u izvješću o njegovoj ostavci The New York Times.

Rossov odlazak iz Bijele kuće nije rezultat spora oko politike, rekao je dužnosnik.

On je bio je uključen u osmišljavanje najnovijeg Obaminog prijedloga za oživljavanje pregovora, prema kojem bi Izraelci i Palestinci trebali koristiti granice od prije arapsko-izraelskog rata iz 1967. kao polaznu točku, te ih prilagoditi postojećim židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. (Hina/jk) 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox