Obama poručio G20: Snaga dolara počiva na snazi američkoga gospodarstva

Snaga dolara počiva na snazi američkoga gospodarstva i ta je snaga najbolji doprinos što ga Sjedinjene Države mogu dati svjetskome gospodarstvu, poručio je predsjednik Barack Obama čelnicima skupine G20, prenijele su agencije koje su u srijedu dobile kopiju njegova pisma.

Snažan oporavak koji stvara radna mjesta, prihode i potrošnju najvažniji je doprinos što ga Sjedinjene Države mogu dati svjetskome oporavku - napisao je američki predsjednik.

Pismo je dostavljeno medijima pošto je Obama doputovao u južnokorejsku prijestolnicu koja će u četvrtak i petak ugostiti summit G20.

Snaga dolara u konačnici počiva na temeljnoj snazi američkoga gospodarstva - napisao je Obama odgovarajući na brojne kritike američkih mjera gospodarskog oporavka.


Nova epizoda ''valutnog rata''


Američka središnja banka prošli je tjedan odlučila ubrizgati 600 milijardi dolara na tržišta radi poticanja gospodarskog oporavka. Ta odluka će oslabiti dolar, a izazvala je val kritika, napose Kine i Europe, piše France Presse.

Riječ je o novoj epizodi "valutnog rata" koji će biti jedna od glavnih tema summita 20 vodećih svjetskih gospodarstava koji u četvrtak počinje u Seulu.

Obama pismom opet poziva zemlje snažne izvoznice da pojačaju domaću potrošnju, a to se posebno odnosi na Njemačku i najviše na Kinu.

SAD obavlja svoj dio posla, a to bi trebale činiti i druge države, poručio je Obama.


Svi ćemo imati dobit iz snažnijeg rasta


Gospodarstva koja su svojim izvozima kompenzirala slabost njihove unutarnje potražnje moraju se promijeniti - predložio je Obama.

Agencija Reuters piše da je Obamino pismo objavljeno dan nakon sukoba pregovarača dok su sastavljali nacrt zaključaka za summit. Duboke podjele i napetosti vladaju između industrijski najrazvijenijih zemalja i novih rastućih gospodarstava kakva su Kina ili Brazil.

Kada sve nacije budu obavile svoj posao, rastuća gospodarstva i ona razvijena (...) svi ćemo imati dobit iz snažnijeg rasta - poručio je Obama.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox