Obamu više vole u Europi nego kod kuće

Potpora američkom predsjedniku Baracku Obami ovoga je ljeta u SAD-u pala rekordno nisko, no u europskim zemljama on je još uvijek omiljen.

Čak 75 posto ispitanika u 12 europskih zemalja odobrava Obamino vođenje "međunarodne politike", prema anketi Transatlantskih trendova, projekta German Marshall fonda za praćenje javnog mnijenja u SAD-u i Europskoj uniji.

Sveukupno gledano, 75 posto odobravanja za Obamu je vrlo visoka ocjena, i siguran sam da bi on bio sretan da to ima u SAD-u, rekao je Zsolt Nyiro, direktor Transatlantskih trendova za washingtonski online dnevnik Politico. S druge strane, najnovija Gallupova anketa pokazuje da je Obamina potpora među američkim biračima pala na 43 posto.Obamina stopa odobravanja u inozemstvu također bilježi blagi pad u anketi Transatlantskih trendova.

Amerikancima važnija Azija od Europe

Anketa Transatlantskih trendova pokazala je prvi put da većina Amerikancima smatra Aziju važnijom za nacionalne interese od Europske unije.

Nešto više od polovice Amerikanaca, 51 posto, reklo je da su azijske zemlje, kao što su Kina, Japan i Južna Koreja, važnije za SAD, u usporedbi s 38 posto koji su rekli da je Europska unija još uvijek najvažnija regija za američke nacionalne interese. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox