Obitelj kineskog premijera leži na bogatstvu od 2,7 milijardi dolara

Foto: Wen Jiabao

Obitelj kineskog premijera Wena Jiabaoa, čelnika poznatog po skromnom podrijetlu i suosjećanju za obične Kineze, nagomilala je bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara otkada je on na vlasti, pokazalo je istraživanje New York Times.

Pregled korporacijskih i regulatornih podataka pokazuje da premijerovi rođaci, od kojih su neki poznati po agresivnom sklapanju poslova, uključujući i njegovu ženu, nadziru imovinu vrijednu najmanje 2,7 milijardi dolara, piše list, a prenosi HRT.

Wenova majka bila je učiteljica na sjeveru Kine a njegov otac uzgajao je svinje tijekom maoističkih kampanja prisilnog rada na selu, podsjeća američki dnevnik u istraživanju objavljenom u petak. Danas 90-godišnjakinja, Yang Zhiyun, premijerova majka, nije samo izašla iz siromaštva, nego je neosporno postala bogata, piše NY Times citirajući ulaganje od prije pet godina na ime gospođe Yang u kinesku tvrtku za financijske usluge u visini 120 milijuna dolara. 

Wenova majka, braća, sestre i djeca nagomilali su većinu bogatstva otkako je on 1998. postao zamjenik premijera, a 2003. je promaknut u premijera. Dajući jedan primjer, NY Times navodi da partnerstvo koje nadziru Wenovi rođaci i prijatelji posjeduje 2,2 milijarde dolara dionica u velikoj osiguravajućoj kući Ping An Insurance, čiji su podaci o dioničarima objavljeni prošle godine u javnom dokumentu. 

Kineska vlada, kao i članovi Wenove obitelji odbili su komentirati nalaze New York Times. (jk) 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox