Obrana Ante Gotovine traži uvođenje novih dokaza

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održavanih u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem Wikileaksa te ekspertna izvješća američkih časnika, objavio je Haaški sud.

Žalitelj Ante Gotovina traži prihvaćanje 25 dodatnih dokaza koji nisu bili na raspolaganju obrani tijekom suđenja i koji su mogli utjecati na odluku sudskoga vijeća da su bili uvedeni tijekom suđenja, navodi se u zahtjevu podnesenom žalbenom vijeću.

Pravila Haaškoga suda dopuštaju da se u žalbenom dijelu postupka uvedu samo oni dokazi koji nisu bili na raspolaganju tijekom glavne rasprave. Dodatni dokazi, čije se uvođenje traži tiču se okolnosti odlaska srpskih civila prije, tijekom i nakon Oluje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti vezano uz javne nastupe. U verziji za javnost zahtjeva obrane vidljivo je da je devet dokaza zaštićeno oznakom tajnosti.

Podsjetimo generali Gotovina i Mladen Markač 15. travnja proglašeni su krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine koje su hrvatske snage počinile nad srpskim stanovništvom tzv. krajine tijekom i nakon Oluje. Obrane obojice generala 1. su kolovoza podnijele žalbe na presudu. Raspravno vijeće u presudi je utvrdilo da je počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim topničkim napadima na civile koji su tako natjerani u bijeg zanemarujući tako dokaze obrane da je vlast pobunjenih Srba pozvala stanovništvo na evakuaciju te da su topnički napadi bili usmjereni na vojne ciljeve. (Hina/HT)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox