Obrtnici rasterećeni manjim doprinosima

Novi Zakon o obrtu, konačni prijedlog poslan je u saborske klupe, srezat će prihode Hrvatskoj obrtničkoj komori otprilike 60 posto, a obrtnike diljem Hrvatske rasteretiti za 53 milijuna kuna, piše Večernji.hr.

Zakonom se ukida varijabilni doprinos, a obvezni komorski doprinos limitira na dva posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka. Tako će obrtnici od početka godine umjesto 1278 kuna godišnje, Komori plaćati samo 528 kuna. S druge strane, HOK će morati već iduću godinu planirati s proračunom od 37,5 milijuna kuna, što je ozbiljna redukcija novca u odnosu na 2012. kada su na osnovi doprinosa imali prihode od 109 milijuna kuna.

"To će biti prvi parafiskalni namet koji je smanjen više od 50 posto i rekao bih da je to korak do dobrovoljnog članstva – poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sa sjednice Vlade predstavljajući novi  propis.

Poznato je da je ministar zagovornik dobrovoljnog članstva u Komori, ali je od tog prijedloga odustao nakon razgovora u koaliciji. Prema anketi koju je izradilo Marasovo ministarstvo, 41 posto obrtnika žele biti članovi Komore pa bi prema tim podacima HOK imao pet milijuna kuna veći prihod od doprinosa nego prema novom zakonu. U HOK-u su razočarani novim zakonom i u neslužbenom razgovoru kažu da do kraja nisu bili sigurni koliki će doprinosi biti razrezani. Na prvu loptu, kažu, mogu potvrditi da će biti racionalizacije poslovanja, ali ne mogu reći hoće li biti rezanja plaća ili otkaza među 350 zaposlenika HOK-a. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox