Obrtnici traže odgodu primjene Zakona o fiskalizaciji

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je danas odgodu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013. kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu, a upozorila je i na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja, kao i na visoke kazne. 

Hrvatski je sabor 23. studenoga usvojio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Člankom 37. Zakona definirani su datumi stupanja na snagu za pojedine kategorije - od 1. siječnja 2013. za velike i srednje poduzetnike bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike iz djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane; od 1. travnja 2013. za djelatnosti trgovine na veliko i malo te slobodnih zanimanja; od 1. srpnja 2013. za sve obveznike fiskalizacije.

Vezano za donošenje Zakona, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec izražava zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera, pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna. U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a HOK se zalaže se za takav model. Stoga HOK poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona.

Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate, jer su obrtnici na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju, smatraju u HOK-u.

Iz HOK-a u današnjem priopćenju podsjećaju kako je Ceh ugostitelja HOK-a, na 25. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održanom 19. i 20. studenog, usvojio niz zaključaka među kojima i onaj da podržavaju prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s tim da se primjena Zakona za ugostiteljstvo, odnosno za sve obveznike fiskalizacije odgodi do 1. srpnja 2013. godine, kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Smatramo da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje. Također, s obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni, traži se njihovo subvencioniranje, ističe se u priopćenju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox