Obustavili deložaciju zbog samoubojstava

Foto: voxxi.com

Španjolske banke na dvije će godine obustaviti deložaciju u slučajevima najugroženijih obitelji, izvijestio je BBC. Procjenjuje se da je 350.000 obitelji izgubilo svoje domove od sloma španjolskog tržišta nekretnina 2008. godine, na početku gospodarske krize. Nije jasno na koji će način banke odrediti tko su najugroženije osobe.

Objava španjolske udruge banaka o obustavi deložacija došla je tri dana nakon što je 53-godišnja žena na sjeveru Španjolske počinila samoubojstvo netom prije no što je trebala biti deložirana iz svog stana.

Žena je u petak skočila iz svog stana na četvrtom katu kada su došli službenici koji su je trebali deložirati. U Granadi je prošlog mjeseca samoubojstvo počinio muškarac kojemu je trebala biti oduzeta kuća.

Po Španjolskoj se održavaju prosvjedi u organizaciji pokreta Platforma za žrtve hipoteka blokiranjem pristupa kućama kako bi se spriječile deložacije. Prevdiđeno je da se španjolska vlada u ponedjeljak sastane s oporbom kako bi razgovarala o novim pravilima za deložacije.

Juliane Kokott iz Europskog suda za ljudska prava kritizirala je sadašnju regulaciju deložacija ocijenivši da krši europske propise o zaštiti potrošača, piše hrt.hr. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox