Očekujte rast hrvatskog BDP-a...Tako kaže UN!

Hrvatsko gospodarstvo u ovoj bi godini moglo porasti za 1,6 posto, a u idućoj po stopi od 2,7 posto, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda (UN) pod naslovom "Svjetska gospodarska situacija i izgledi u 2011." (WESP).

 

U prošloj je godini prema UN-ovim djelomičnim procjenama hrvatsko gospodarstvo zabilježilo negativnu stopu rasta od 1,7 posto, nasuprot skromnom rastu od 0,1 posto, ostvarenom u skupini tranzicijskih zemalja jugoistočne Europe. U tu skupinu UN uz Hrvatsku svrstava još i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju. U ovoj godini ta bi regija po UN-ovim procjenama trebala ostvariti prigušeni gospodarski rast od 2,5 posto, koji bi u 2012. mogao ubrzati na 3,4 posto.

Rast izvoza bio je glavni pokretač inače slabašnog oporavka u 2010. u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, ocjenjuju autori izvješća. Hrvatska pak nije uspjela izaći iz recesije budući da je nastavljeni pad potrošnje i ulaganja nadjačao rast izvoza, napominju autori.

Autori izvješća također navode da je u 2010. nezaposlenost porasla u svim zemljama navedene skupine, uz izuzetak Albanije. Očekuju ipak da će oporavak dobiti na snazi u 2011., pa se temeljem toga očekuje i poboljšanje situacije po pitanju otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru.  

Za svjetsko gospodarstvo procjenjuje se rast po stopama od 3,1 posto u 2011. i 3,5 posto u idućoj godini, nasuprot procjenjene stope globalnog rasta u 2010. u visini 3,6 posto.(Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox