Od 1. svibnja plin u Zagrebu skuplji za oko 21 posto

Kućanstva će u Zagrebu od 1. svibnja prirodni plin plaćati po cijeni od 3,61 kunu po prostornom metru, što je poskupljenje za 20,8 posto u odnosu na dosadašnjih 2,989 kuna po kubiku, prva je procjena koja se  mogla dobiti u Gradskoj plinari Zagreb.

Vlada je donijela odluke vezane za cijenu prirodnog plina kojima, kako je istaknuto na sjednici, plin za kućanstva prosječno poskupljuje za 22 posto, dok će dio industrije zadržati cijenu od 2,13 kuna po prostornom metru, a 6,75 posto smanjuje se cijena plina za škole, bolnice i dio industrije.

Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, troškovi plina za kućanstva porast će za 22 posto, što je 33 kune mjesečno više za prosječnu hrvatsku obitelj.

Distributeri će uskoro znati točne izračune, odnosno nove cijene plina za kućanstva, a prve procjene najvećeg distributera, Gradske plinare Zagreb pokazuju da će građani koje plinom opskrbljuje taj distributer od početka idućeg mjeseca plin plaćati po cijeni od 3,61 kunu po kubiku, odnosno 0,398819 kuna po kilovatsatu (kWh).

Sa 1,70 na 2,20 kuna po kubiku

Porast cijene plina za kućanstva reguliran je s nekoliko Vladinih odluka.

Vlada je tako odlukom o cijeni za dobavu plina dobavljaču plina za opskrbljivače tarifnih kupaca, odnosno cijenu po kojoj Inina tvrtka Prirodni plin prodaje plin distributerima, povećala s dosadašnjih 1,70 kuna po prostornom metru na 2,20 kuna po kubiku.

Kako je od početka ove godine promijenjena mjerna jedinica za potrošnju plina - umjesto prostornih metara potrošnja se iskazuje u kilovatsatima (kWh) uz faktor pretvorbe 9,2607 kWh/metar prostorni, tako je i u odluci dobavna cijena od 1. svibnja određena u iznosu 0,237563 kuna po kWh.

Visina tarifnih stavki

Vlada je donijela i odluke o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju te za opskrbu prirodnim plinom.

Za cijenu plina za kućanstva najvažnija je ustvari odluka o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, a što je cijena koja je utvrđena za svakog distributera i razlikuje se od distributera do distributera te je također po novome izražena uz mjernu jedinicu kilovatsat.

Kod izračuna konačne cijene plina za kućanstva na utvrđenu cijenu opskrbe treba dodati iznos za eneretsku razliku, što je promjenjiva stavka, a na sve to treba dodati i 25 posto PDV-a.

Po podacima iz Vladine odluke, tarifne stavke za opskrbu kreću su od najnižih 0,302355 kuna po kWh za osječki HEP Plin i orahovački Papuk, u najvećem distributeru, Gradskoj plinari Zagreb iznosi 0,312071 kunu, a najviša je za Plinaru Pula i EVN Croatia Plin gdje iznosi 0,337987 kuna po kWh.

No, kao što je već naznačeno, na tu cijenu treba dodati varijabilni trošak i PDV, pa se tek onda dobije cijena koju plaćaju građani.

Također, usporedba s dosadašnjim tarifnim stavkama nije moguća, jer su do sada te stavke, odnosno cijene bile izražene u kunama po prostornim metrima. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox