Od 414 radnika Dalmacijavina 183 otpušteno

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović stečajnom postupku je smijenio dosadašnjega predsjednika Uprave te tvrtke Ivana Matkovića, ravnatelja svih proizvodnji u poduzeću Veljka Knezovića, a od ukupno 414 radnika na poslu je zadržao 231, dok je preostalih 183 otpustio, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Lukice Bucata.

Prošloga tjedna obnovili smo proizvodnju našeg soka Pipi, za što je postojala narudžba, a prije dva mjeseca počeli smo puniti i vino za ranijega naručitelja, dok idućeg tjedna planiramo početi proizvoditi i gusti sok, a ukoliko dobijemo trošarinski broj obnovit ćemo i proizvodnju žestokih pića, rekao je Bucat sinoć za Hinu.

Bucat je pojasnio kako je od 183 radnika, koji su dobila otkaz, njih 93 steklo uvjete za mirovinu, odnosno stalnu otpremninu, dok preostali radnici, koji su dobili otkaz nisu stekli takve uvjete i oni su, po Bucatu, u najtežem položaju, piše nacional.hr

Među smjenjenima je, objasnio je Bucat, i znatan dio dosadašnje rukovodeće strukture, od kojih su neki pred skorašnjom mirovinom, a neki su dobili status voditelja po pojedinim sektorima u poduzeću. Stečajni je upravitelj u stečajnom postupku za svih 414 radnika priznao potraživanja za šest zaostalih plaća, kazao je Bucat.

Istaknuo je kako Damacijavino d.d. ima i tri tvrtke kćeri u Zagrebu, Rijeci i Zadru, s 37 uposlenika, koji će vjerojatno također ostati bez posla, premda nisu dio stečajnoga postupka. Po Bucatovim riječima radnici Dalmacijavina očekuju da će se država, kao većinski vlasnik Dalmacijavina, odreći dijela svojih nekretnina u korist radnika, što bi olakšalo nastavak buduće proizvodnje. (HT)

 

Foto: Tino Juric/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox