Od koncesije za autoceste u proračunu 0 kuna

Tvrtka Bina Istra u koncesiji ima Istarski ipsilon od 1995. godine, a tvrtka Autcesta Zagreb-Macelj (AZM) ima autocestu od Zagreba do Macelja i to od 2004. godine. Ono što je zanimljivo je da ni jedna od ove dvije, većinski privatne tvrtke, nije uplatila ni jednu kunu koncesijske naknade, saznaje Večernji list.

 

Državni proračun još nije od ovih dviju tvrtki imao nikakve koristi, pa se slobodno može zaključiti kako ideja savjetnika premijerke Jadranke Kosor Željka Lovrinčevića, da bi se davanjem autocesta u koncesiju namaklo novca u državni proračun, u ovom slučaju pada u vodu.

U oba slučaja koncesije riječ je o privatno-javnom partnerstvu te je tako AZM-u privatni partner austrijska tvrtka Strabag koja ima 51 posto udjela u AZM-u, a RH ima 49 posto. Prema podacima koje je Večenjak dobio od Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture, AZM treba plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 6 posto dividendi koje su isplaćene članovima društva, no AZM dosad nije poslovao s dobiti.

51 posto vlasništva tvrtke Bina Istra drži francuska tvrtka Bouygues. Isti je slučaj i kod Istarskog ipsilona – do sada nije bilo isplate koncesijske naknade, koja se plaća kada koncesionar ima raspoloživu gotovinu na kraju godine. (SJ)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox