Od ovrha na RTV pristojbe zaradili 20 milijna kuna

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Od ovršnih postupaka koje vodi za HRT u posljednje dvije godine najveći dohodak ostvarilo je Odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković – 34.886.068,04 kune.

Hrvatska radiotelevizija potrošila je na odvjetničke urede za pravne usluge od 1. siječnja 2010. godine do 11. svibnja ove godine 4.941.842,97 kuna. Međutim, mnogo isplativija suradnja s HRT-om za odvjetničke urede i društva je vođenje ovršnih postupaka radi naplate pristojbe.

Odvjetničke prihode po toj osnovi ne namiruje HRT iz svojih prihoda, već ih plaća protivna strana u postupku, odnosno ovršenik. U navedenom su razdoblju odvjetnički uredi i društva ostvarili prihod od 50.599.834,93 kune, odnosno, oko 632.500 mjesečnih pristojbi koju građani plaćaju HRT-u. 

Podatke o troškovima za odvjetničke urede HRT je dostavio GONG-u na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama. HRT je podatke dostavio tek nakon što ga je Agencija za zaštitu osobnih podataka u rujnu upozorila da je tijelo javne vlasti te da kao takvo, te podatke, zatraži li ih netko, mora dati na uvid.

Priča o troškovima HRT-a za odvjetničke usluge svojedobno je prilično intrigirala javnost, kako zbog činjenica da HRT ima vlastitu pravnu službu, tako i zbog nedostupnosti podataka o tome tko sve zastupa javnu radioteleviziju i koliko novca se na to troši.

Do eksplozije troškova javne radiotelevizije za odvjetnike, ali i do naglog povećanja njihovih prihoda zbog ovršnih postupaka za HRT došlo je 2011. godine. Naime, u 2010. godini svi troškovi zastupanja svih angažiranih odvjetničkih ureda iznosili su 1,25 milijuna kuna, a plaćanja prema odvjetnicima iznosila su 9,87 milijuna.

Sljedeće godine za odvjetničke usluge plaćeno je čak 2,46 milijuna, a odvjetnici su na temelju ovršnih postupaka ostvarili prihod od 20,5 milijuna kuna. U nepunih pet mjeseci ove godine, usluge su odvjetnicima plaćene 1,22 milijuna, a u tako kratkom vremenu odvjetnici su od ovrha naplatili čak 20,2 milijuna, tek nešto manje nego cijele 2011.

Najveći dohodak od ovršnih postupaka koje vodi za HRT ostvarilo je u navedenom razdoblju Odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković, čak 34.886.068,04 kune, čemu treba pridodati još 1.024.991,59 kuna za usluge pravnog zastupanja.

Godine 2010. to je odvjetničko društvo od ovrha na pristojbi zaradilo 9,8 milijuna, a u sljedeće dvije godine još četiri odvjetnička društva vodila ovršne postupke pa je udio Hanžekovića i Radakovića smanjen.

Iz podataka dostavljenih GONG-u vidi se prihod odvjetnika od ovrha, ali ne i koliko su oni novca ovrhama priskrbili HRT-u. Kada bi se znao taj podatak, vidjelo bi se koliki oni prihod ostvaruju u tim postupcima i koliko, osim samog iznosa pristojbe, postupovnih radnji naplaćuju od ovršenika, piše novilist.hr. (sh)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox