Od promjene školskog kalendara trebali bi profitirati i hrvatski građani i turističke agencije

 Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najavilo je promjenu školskog kalendara. Tako školska godina više neće počinjati kao 2010., prvog ponedjeljka u rujnu, već ovisno o dogovoru županija, koje od sada o tome odlučuju. Zimski će praznici sada trajati tjedan dana dulje, dok će proljetni praznici biti skraćeni.

 

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) dugo je apelirala na promjenu termina za zimske praznike i maturalna putovanja. U tom je pogledu, uz potporu Ministarstva turizma, održala niz sastanaka u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa od rujna do prosinca 2010. godine, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.
Promjene školskog kalendara pozdravljam i smatram kako je to za turističke agencije dodatna mogućnost da ostvaruju kvalitetnije programe te bolje i konkurentnije ponude u skijaškim aranžmanima i maturalnim putovanjima -
izjavio je. 

 Promjena školskog kalendara donijet će veliku korist hrvatskim građanima, jer je cilj da se na skijanje putuje u jeftinijem terminu, odnosno u onom koji uključuje produljenje zimskih praznika za sedam dana. I putničke agencije imaju interes da građani putuju u jeftinijim terminima, jer se očekuje da će u tom slučaju na skijanje otići i veći broj ljudi, istaknuo je predsjednik UHPA-e.
Žgomba smatra i da bez obzira na dobre rezultate ove godine, dio ljudi ipak, zbog skupih putovanja ili zbog nemogućnosti da otiđu tjedan kasnije, kad su putovanja jeftinija, nije otišao na skijanje.  

 

Tjeramo domaće maturante u inozemstvo

 

Ako se ostvari prijedlog UHPA-e da maturalna putovanja nisu ograničena samo na vrijeme neposredno prije početka školske godine, turističke agencije mogle bi postići bolje i kvalitetnije cijene za putnike. Naime, u terminima krajem kolovoza ili početkom rujna, kada se dosad odlazilo na maturalna putovanja, turistička sezona u Hrvatskoj je u punom tijeku i aranžamani su skupi. Zato u tim terminima, upozorio je Žgomba, hrvatske destinacije ne mogu konkurirati cijenom destinacijama izvan Hrvatske, odnosno onima koje su jeftine jer im nije sezona.
To je jedan od razloga zašto dolazi do odlaska povećanog broja maturanata u inzomemstvo, zaključio je predsjednik UHPA-e. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox