Od rujna jednostavnije do zvanja pomorca

Do kraja rujna na snagu bi trebale stupiti izmjene i dopune Pravilnika o zvanjima u pomorstvu i uvjetima stjecanja zvanja koje će hrvatskim pomorcima omogućiti brže i jednostavnije stjecanje zvanja zapovjednika i upravitelja stroja na brodovima nosivosti veće od tri tisuće bruto registarskih tona, najavio je u Zadru državni tajnik za more Mario Babić.

Hrvatski pomorci su isticali kako pomorci u drugim državama mogu steći zvanje zapovjednika i upravitelja stroja na brodovima nosivosti veće od tri tisuće bruto registarskih tona mnogo brže i jednostavnije, bez višegodišnjeg studiranja, ako ispunjavaju određene uvjete i završe kraću dodatnu izobrazbu.

Izmjenama Pravilnika o stjecanju zvanja sada će se to omogućiti i hrvatskim pomorcima.

Primjerice, pomorcima koji su završili srednju pomorsku školu, a prošli su pripravnički staž kao kadeti ili asistenti stroja, ili su plovili najmanje dvije godine kao časnici i pritom položili časnički ispit, Pravilnikom će se omogućiti da mogu polagati ispit za zvanje zapovjednika i upravitelja stroja ako prođu dodatnu izobrazbu od šest mjeseci.

Dodatna izobrazba bit će organizirana na pomorskim fakultetima - istaknuo je državni tajnik za more Mario Babić.

Pomorcima koji prođu dodatnu šestomjesečnu izobrazbu, a poslije se ipak odluče studirati priznavat će se ECTS bodovi za položene ispite.

Inače, anketa provedena među hrvatskim pomorcima pokazala je da čak 76 posto njih podupire alternativni način školovanja, a čak 70 posto ih je izjavilo da želi ploviti cijeli radni vijek. (Hina)
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox