Odbor "objeručke" za zabranu neregistrirane djelatnosti

Članovi saborskog Odbora za gospodarstvo danas su u raspravi isticali kako "objeručke" prihvaćaju prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kako bi se na taj način smanjila siva ekonomija koja, rečeno je, po nekim procjenama iznosi čak 35 posto BDP-a.

 

Nije problem kad netko 'u fušu' odradi pet posto radnog vremena, ali kad je u gradu od 15.000 stanovnika registrirano tek dva vodoinstalatera i ni jedan limar gotovo je sigurno da se ti poslovi rade u punom radnom vremenu, ali kao neregistrirani - kazao je Davor Huška (HDZ) ustvrdivši da to nije pošteno prema obrtnicima koji plaćaju sve poreze.

Njegov stranački kolega Franjo Lucić ocijenio je nelogičnim da se dosad takve, neregistrirane, po zakonu nije moglo čak ni kazniti. Zakon ne samo da treba podržati nego smo s njime zakasnili 20 godina - kazao je i naveo primjer nezaposlenog soboslikara koji dobiva novac s burze rada, korisnik je socijalne pomoći te dobiva braniteljski dodatak, a uz to radi na crno.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i podzetništva Tihana Kraljić ponovila je da zakon nije usmjeren protiv susjedske, obiteljske i rodbinske pomoći u primjerice berbi grožđa ili maslina, pojasnivši da je neregistrirana djelatnost gospodarska djelatnost koja za pružanje usluga dobiva financijsku naknadu i oglašava se. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox