Odgoda o produljenju životnog vijeka nuklearnih centrala u Njemačkoj?

Potaknut događajima u Japanu Berlin bi mogao odgoditi raniju odluku o produljenju životnog vijeka nuklearnih centrala, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, a vijest o tome već mogla bi, tvrdi njemački tjednik, objaviti kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik Liberala, koalicijskog partnera kancelarkina CDU-a, Westerwelle je na novinarsko pitanje o mogućoj odgodi odgovorio "da, mogu to zamisliti", javlja agencija Reuters. Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger rekao je da sigurnost u starijim njemačkim nuklearkama mora biti temeljito provjerena te nije isključeno zatvaranje neke centrale. Tjednik Focus u online izdanju napisao je da bi kancelarka odluku o odgodi produljenja životnog vijeka nuklearnih centrala mogla objaviti već u ponedjeljak.

Lobby za nuklearnu energiju u Njemačkoj pokušava smiriti napetosti izazvane curenjem radioaktvnosti iz japanskih nukelarnih centrala, javlja agencija AFP. Glavni uzrok u Japanu nije potres već tsunami, a to je nešto što se ovdje ne može dogoditi - ustvrdio je za dnevnik Bild vlasnik njemačke energetske tvrtke RWE Juergen Grossmann. RWE, zatim tvrtka EON i podružnica švedske grupe Vattenfall upravljaju sa 17 njemačkih nuklearnih centrala. One su 2009., proizvele 23 posto energije za potrošnju, prema ministarstvu gospodarstva.

Njemački reaktori trebali su se postupno gasiti do 2020. godine temeljem zakona iz 2002. koji je donijela tada vladajuća koalicija socijademokrata i Zelenih. Međutim, konzervativna vlada kancelarke Merkel odlučila je produljiti rok trajanja centrala, unatoč javnim prosvjedima i parlament je odluku o produljenju potvrdio u jesen 2010. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox