Odlučili tome stati na kraj: U EU se godišnje baci 140 milijuna tona hrane

Stanovnici Europske unije godišnje bace oko 140 milijuna tona hrane u smeće. Podaci su to Europske komisije koje je odlučila pronaći rješenje ovog problema, pie seebiz.eu.
Europski parlament želio bi upola smanjiti bacanje hrane, te je upozorio da svježa i pakirana hrana koja se svakodnevno baca predstavlja prijetnju okolišu i naporima za smanjivanje globalnog siromaštva.

Europarlamentarci bi trebali danas glasovati o rezoluciji koj poziva Komisiju i zemlje članice da poduzmu radikalne mjere za smanjivanje bacanja hrane - za 50 posto prije 2025., da poboljšaju provedbu postojećih europskih i nacionalnih zakona koji nalažu recikliranje biorazgradivog otpada, da postave ciljeve za zemlje članice i proglase 2013. Europskom godinom protiv bacanja hrane.

Europska komisija procjenjuje da se oko 140 milijuna tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi, od čega je dvije trećine jestivo.

Bacanje hrane loše je sa stajališta zaštite okoliša, s gospodarskog i etičkog stajališta, složni su zastupnici.

Oni u rezoluciji također traže da se ponovno razmisli o datumima koji se stavljaju na pakiranu hranu, a odnose se na datum proizvodnje ili datum do kojeg bi namirnicu trebalo konzumirati. (jh)

 

 

Izvor: www.seebiz.eu

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox