Odrasli Švicarci, Australci i Norvežani najbogatiji su na svijetu

Svjetsko bogatstvo moglo bi u idućih pet godina biti uvećano za 50 posto, na 345 tisuća milijardi dolara, zahvaljujući gotovo udvostručenju ukupnog bogatstva kućanstava u Kini i snažnom rastu u azijsko-pacifičkoj regiji, Latinskoj Americi i Africi, stoji u izvješću Credit Suissea.

U Izvješću o svjetskom bogatstvu u 2011. Credit Suisse navodi da je ukupno svjetsko bogatstvo u razdoblju između siječnja 2010. i lipnja 2011. poraslo 14 posto, na 231 tisuću milijardi dolara, pri čemu na zemlje Azije i Pacifika otpada 54 posto tog povećanja.

Ovo su vremena jedinstvenih gospodarskih promjena i radikalnog prestrojavanja svjetskog ekonomskog poretka, rekao je glavni izvršni direktor Credit Suissea za azijsko-pacifičku regiju Osama Abbasi. Tržišta u nastajanju su važni pokretači globalnog oporavka a ostaju i dalje i ključni pokretači rasta globalnog bogatstva, dodao je.

Sa očekivanom 81 tisućom milijardi dolara, očekuje se da će Sjedinjene Države potvrditi vodeću poziciju u 2016. u kategoriji bogatstva kućanstava, dok bi Kina trebala istisnuti Japan s drugog mjesta, uz udvostručeno bogatstvo kućanstava, na 39 tisuća milijardi dolara.

Odrasli u Švicarskoj, Australiji i Norveškoj najbogatiji su na svijetu, pri čemu Švicarci u prosjeku raspolažu bogatstvom od 540.010 dolara. Švicarska je ujedno jedina zemlja u kojoj prosječno bogatstvo odraslih premašuje 500 tisuća dolara. Neto vrijednost bogatstva prosječnog Švicaraca, iskazanog u američkim dolarima, naglo je porasla zahvaljujući jačanju švicarskog franka, koji je u razdoblju od početka godine do kraja lipnja prema dolaru ojačao oko 10 posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox