Održana prva Big Data konferencija u Hrvatskoj

Taksonomija, definicije, nove poslovne prilike, veza s poslovanjem u "oblaku" – o svemu tome je bilo riječi na prvoj IDC-evoj konferenciji pod nazivom Big Data and Business Analytics Forum 2013, koji je okupio stotinjak predstavnika krajnjih korisnika ICT tehnologije.

 

Partneri konferencije, ugledni pružatelji Big Data usluga i rješenja Adacta, Poslovna inteligencija i SAP te nezavisni predavač, gospodin Ratko Mutavdžić u zanimljivim prezentacijama iznijeli su svoja promišljanja uloge i značaja obrade velike količine struktiriranih i nestrukturiranih podataka. Konferenciju je otvorio Tom Vavra iz IDC CEMA i predstavio definicije, globalne trendove i prognoze vezane uz poslovnu analitiku. Adactin predavač Milan Listeš osvrnuo se na mjerenje raspoloženja kupaca, optimizaciju nabavnog lanca i otkrivanje prevara, dok se Dražen Oreščanin iz kompanije Poslovna inteligencija fokusirao na napredne analize i uspješne primjere iz poslovne prakse.

Uroš Beočanin predstavio je SAP-ovu Real-time Data Platformu. Konferencija je završila izlaganjem Ratka Mutavdžića na temu 6V modela i veze s cloud computing tehnologijom. Po završetku svih izlaganja organiziran je okrugli stol na kojem su sudjelovali sami predavači te predstavnici vendora: Josip Penavić, Dražen Oreščanin, Marko Biljan, Alen Gojčeta te moderator Ratko Mutavdžić. Obrađene su brojne teme poput rizika investiranja u Big Data projekte, budućnosti baza podataka i pitanja metapodataka, Data as a Service modela te Big Data implementacija u Hrvatskoj.

Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics je naglasio: "IDC procjenjuje globalno BIG Data tržište na 6 milijardi američkih dolara u 2012 (23,8 milijardi u 2016). To je trenutno svega 0,3% svjetske IT potrošnje, ali važna je prosječna godišnja stopa rasta od 31,7% u razdoblju 2012-2016, što je oko sedam puta brže od rasta ukupnog IT tržišta u istom periodu. Što se tiče domaćeg tržišta, Big Data bi u ovom trenutku moglo biti zanimljiva sektoru financija, telekomu i blue chip kompanijama. No uključivanjem nestrukturiranih podataka i razvitkom inteligentne ekonomije te će potrebe rasti i u drugim tržišnim vertikalama." (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox