Odzvonilo lihvarskim kreditima

Licenca Ministarstva financija trebat će i za izdavanje potrošačkih kredita do 1.500 kuna, a kamata se više neće moći mijenjati proizvoljno i bez suglasnosti korisnika kredita.

Kad je u siječnju 2010. godine država propisala da svi koji nude kredite građanima moraju imati licencu Ministarstva financija, trebao je to biti početak uvođenja reda u ponudu kredita koji su se oglašavali na stupovima, prenosi novilist.hr.

Kreditni uredi kredite su mogli nuditi tek kad dobiju licencu Ministarstva financija, a nakon toga morali su se držati i propisa o najvećoj kamati što ju mogu naplatiti građanima, a ona je tada iznosila 14 posto.

Međutim, oni koji nude novac i žele veću zaradu iskoristili su odredbu po kojoj pozajmica do 1.500 kuna ne potpada pod odredbe zakona o potrošačkom kreditiranju i razvili su posao s instant – kreditima na kojima su ubirali i 30-postotne kamate.

Vlada će na današnjoj sjednici, kako doznajemo, izmijeniti Zakon o potrošačkom kreditiranju i tako namjerava stati na kraj poslovima s kreditima ispod 1.500 kuna koje nitko ne kontrolira. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox