OECD: BDP Slovenije past će za 2 posto

Prema prognozi koju je objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), Slovenija može očekivati pad BDP-a od dva posto u ovoj i pad od 0,4 posto u idućoj godini.

To je slabija najava od procjene o padu BDP-a u ovoj godini od 0,9 posto koji je u rebalansu ovogodišnjeg proračuna uzela u obzir slovenska vlada te slabije od prognoze Europske komisije o padu slovenskog BDP-a od 1,4 posto u ovoj godini. Ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade objasnio je u utorak, u vezi s procjenom OECD-a o većem smanjivanju gospodarske aktivnosti u Sloveniji, da je ona bila napravljena kasnije od sličnih analiza drugih ustanova. Zbog toga, prognoza OECD-a u većoj mjeri uvažava učinke koje će mjere štednje, koje je nedavno prihvatio parlament, imati na smanjenje potrošnje, a uz to predviđa i manji izvoz Slovenije zbog recesijskih trendova u Europskoj uniji i eurozoni.

Prema prognozi OECD-a, domaća osobna potrošnja u Sloveniji ove će godine pasti za 2,1 posto, a državna potrošnja za 3,5 posto. Stopa nezaposlenosti bi ove godine bila 8,8 posto, a iduće godine 9,2 posto. Inflacija u ovoj godini bila bi 2,4 posto, a iduće godine 1,4 posto.

Slovenski BDP se prema podacima OECD-a smanjuje od početka prošle godine, a isti trend nastavit će se ove i iduće godine. Kao glavni razlog smanjivanja gospodarske aktivnosti u Sloveniji OECD navodi proces konsolidacije javnih financija koji utječe na javnu potrošnju, te potrebu smanjivanja velikih dugova banaka i poduzeća. Sloveniju OECD uz to upućuje na strukturne reforme na području tržišta rada i mirovinskog sustava. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox