OESS želi promatrati izbore jer su neustavni

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je izvještaj o procjeni stanja izbora u Hrvatskoj i potrebi njihova praćenja, te se navodi da će oni biti nezakoniti i neustavni, piše net.hr. 

OESS će najvjerojatnije biti u Hrvatskoj kao dio ograničene promatračke misije kao i u vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora, kaže u svojoj analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Institut brine nezakonitost i neustavnost predstojećih izbora u Hrvatskoj, odnosno razlike između „vrijednosti“ glasova u različitim izbornim jedinicama koje su neustavne, na što je upozoravao i Ustavni sud.

Za OESS problem je i financiranje izbornih kampanja, obilježenost kampanje korupcijskim istragama, suđenje Sanaderu, ulazak Hrvatske u EU te sve izraženija nacionalistička retorika.
Bečki institut također navodi  kako će se istrage koje se vode protiv HDZ vjerojatno proširiti na HDZ BIH. Dalje se u izvještaju navodi da je Hrvatska prema indeksu percepcije korupcije (Corruption Perceptions Indeks) zauzela 62 drugo mjesto koje dijeli s Ganom, Makednonijom i Samoom, a navodi se da je zemlja trenutačno zadužena gotovo koliko cijelu vrijednost BDP-a. (jk)

 

 

Izvor: www.net.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox