Oko 400 hrvatskih radnika u Libiji iščekuje evakuaciju

Tridesetak hrvatskih radnika na naftno-plinskoj bušotini na jugu Libije traži evakuaciju u Tripoli, potvrdili su radnici s kojima je Hina stupila u kontakt, dok je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo da je organiziralo evakuaciju onih hrvatskih državljana koji su to zatražili, većinom radnika Montmontaže.

 

Tridesetak hrvatskih radnika na jugu Libije radi za hrvatsku tvrtku Crosco, kao kontraktori talijanske tvrtke Eni North Africa. Na njihovoj lokaciji sada je sedamdesetak radnika iz cijeloga svijeta, a Hrvata je 27. Radnici su prije četiri dana od tvrtke Eni zatražili evakuuaciju. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo je krizni stožer za evakuaciju hrvatskih građana iz Libije, i traži najsigurniji i najpovoljniji način da se evakuiraju svi oni koji žele izaći iz zemlje, kazao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.
U MVPEI-u ističu da su spremni organizirati evakuaciju svih hrvatskih državljanina iz Libije i u vezi s time surađuje s CROSCO-om, čiji se radnici nalaze na jugu zemlje. Hrvatski radnici, s kojima je Hina stupila u kontakt na jugu Libije, kazali su da - većina klijenata ima osiguran privatni avion kompanije, ali Eni to nije omogućio - pa su "ovisni o civilnim letovima". Osim Hrvata, na toj su lokaciji i Škoti, Talijani, Nizozemac, te Arapi, većinom Libijci, Alžirci i Marokanci. Zatražena je evakuacija za sve, do Tripolija, udaljenom oko dvije tisuće kilometara. U ovome je trenutku stanje kod njih sasvim mirno, daleko su od civilizacije, ali postoji bojazan da se zbog širenja nereda Libijom zatvori i njima najbliži aerodrom u Kufri, odakle bi trebali poletjeti prema Tripoliju. 

Zaliha hrane za tjedan dana

Radnici su svjesni toga da je stanje u zemlji sve lošije te dodaju da hrane imaju za tjedan dana. Zalihe bi se, kažu radnici, mogle "rastegnuti i na dulje", ali opskrba dolazi kamionom i uz mijenjanje situacije, moguće je da se kamion neće uvijek moći probiti. Naftna tvrtka Eni objavila je da u Libiji posluje normalno, ali u ponedjeljak su na milanskoj burzi dionice te kompanije pale gotovo četiri posto, što je najveći pad od svibnja. Tvrtka BP, koja nema proizvodnih kapaciteta u Libiji, objavila je da obustavlja istraživanje u libijskoj pustinji te da evakuira obitelji i osoblje koje nije nužno. Eni je u Libiji 2009. proizvodio 244 tisuće barela nafte na dan. Ta tvrtka drži i plinovod Greenstream kojim pod Sredozemnim morem plin ide iz Libije u Italiju.
Libijski vođa Muamer Gadafi na sve je veću međunarodnu zabrinutost reagirao prijetnjom Europskoj uniji da će otvoriti granice za ilegalne migrante. Hrvatski radnici nalaze se na jugu Libije, južno od grada Kufre, blizu čadske granice i strahuju da bi Gadafi mogao ostvariti prijetnju i otvoriti južnu granicu koja je veoma blizu njima. Na Libiju se prenio regionalni val prosvjeda koji su počeli prošlomjesečnim svrgavanjem tuniskoga predsjednika Ben Alija, a rasplamsali se odlaskom dugogodišnjega egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Do sada je u neredima u Libiji, prema nepotpunim podacima, poginulo 173 ljudi. (Hina/mš)


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox