Okružite se zelenilom u uredu... bit ćete zdraviji!

Već zasigurno znate da je poželjno tijekom rada na računalu s vremena na vrijeme skrenuti pogled i usmjeriti ga u nešto zeleno, jer zelena boja odmara i oči i um. No ono što možda niste znali jest da što je više biljaka u vidokrugu, radnici rjeđe odlaze na bolovanje, piše posao.hr.

Znanstvenici s norveškog Sveučilišta prirodnih znanosti i švedskog Sveučilišta u Upsali došli su do zaključka da prisutnost biljaka u uredima smanjuje umor, stres, suhoću grla, glavobolje, kašalj i sušenje kože. Samim time smanjuje se broj odlazaka na bolovanje, što bi šefovima mogao biti jako koristan podatak.
Jedno od objašnjenja ove pojave je da mikrobi u zemlji biljaka uklanjaju organske komponente koje djeluju na zdravlje, no moguće je i da se radi o psihološkim razlozima jer vjerujemo da je zdravije oko sebe imati biljke.

Svakako ako radite u uredu bez prozora i zelenila (a to nikako nije preporučljivo, no kao da vas netko pita) okružite se lončanicama. Osim što će ured ljepše izgledati, djelovat će jako opuštajuće na vašu psihu. Samo se ne zaboravite brinuti o njima.

Sveučilište Washington State provelo je pak istraživanje u kojem su zaposlenici trebali obaviti određeni posao za računalom s biljkama oko sebe i bez njih. Uz biljke su radnici bili produktivniji i 12 puta brže reagirali, a bili su i pod manjim stresom te su imali niži krvni tlak. Živjele biljke! (MJ)

 

Izvor: www.posao.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox