OLAF nagrađen za svoj rad u borbi protiv krijumčarenja plinova štetnih za klimu

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) dobio je prestižnu nagradu Montrealskog protokola za carinike i službenike za provedbu zakona kao priznanje za snažnu predanost rješavanju nedopuštene trgovine tvarima koje oštećuju ozonski omotač i fluoriranim tvarima za globalno zagrijavanje koje su kontrolirane Montrealskim protokolom. Operacije OLAF-a u suradnji s njegovim operativnim partnerima dovele su do zapljene i pritvaranja gotovo 800 tona ilegalnih rashladnih sredstava tijekom proteklih nekoliko godina.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Borba protiv nedopuštene trgovine fluorougljikovodicima aktivan je doprinos zaštiti okoliša i ambicioznim klimatskim ciljevima EU-a da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. Borba protiv nezakonitog uvoza HFC-a bila je operativni prioritet za OLAF nekoliko godina. Naša suradnja s nacionalnim, europskim i međunarodnim tijelima ključna je za uspjeh naših operacija i velika mi je čast što su naši zajednički napori prepoznati.”

Plinovi koji se koriste u rashladnoj opremi često su HFC-i - hidrofluorugljikovodici koji su uvedeni kao zamjena za tvari koje oštećuju ozonski omotač. HFC ne oštećuju ozonski omotač, ali su snažni staklenički plinovi, često s visokim potencijalom globalnog zatopljenja. Kako bi se riješio ovaj problem, Uredba EU-a usvojena 2014. uspostavila je postupno smanjivanje količine HFC-a koji se stavlja na tržište. Kriminalne mreže i drugi nedobronamjerni akteri pokušali su iskoristiti postupno smanjenje kako bi stvorili prilike za nezakonitu paralelnu trgovinu.

Borba protiv ovog crnog tržišta, posebice ilegalnog uvoza ovih plinova u EU, operativni je prioritet OLAF-a. Utjecaj nezakonitog uvoza na okoliš može biti razoran.

Sprječavanje njihovog ulaska na tržište EU dio je OLAF-ova doprinosa zaštiti građana, okoliša i zakonite trgovine. OLAF podupire prekogranične istrage i blisko surađuje s nacionalnim i međunarodnim tijelima prosljeđujući informacije o praćenju i obavještajne podatke o sumnjivim pošiljkama i operaterima kako bi se došlo do značajnih zapljena i zadržavanja ilegalnih pošiljaka.

OLAF je primio nagradu tijekom 5. dodjele nagrada ECA Montrealskog protokola za carinike i službenike za provedbu koja je održana virtualno 29. ožujka 2023. Različitim nacionalnim tijelima i međunarodnim organizacijama dodijeljene su medalja i certifikat Montrealskog protokola tijekom događaja koji je uključivao sudjelovanje Svjetska carinska organizacija, Tajništvo za ozon i program OzonAction Pravnog odjela UNEP-a.

Pozadina

Globalnu nagradu Montrealskog protokola za carinike i službenike za provedbu zakona dodjeljuje UN Environment OzonAction, u suradnji sa Svjetskom carinskom organizacijom i Tajništvom za ozon. Nagrada ima za cilj pružiti priznanje i ohrabrenje carinicima i službenicima za provedbu zakona te njihovim odgovarajućim organizacijama za uspješno sprječavanje nezakonite ili neželjene trgovine HCFC-ima/HFC-ima. Očekuje se da će nagrada unaprijediti regionalnu i međunarodnu suradnju i svijest o carini i zajednici koja provodi provedbu. Olakšat će prijavu ilegalne trgovine UN-ovom Uredu za okoliš i Tajništvu za ozon.

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox