OLAF u akciji protiv trgovine ugroženim vrstama

Europske jegulje su kritično ugrožena vrsta i plijen krijumčara. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) podržao je operaciju Jezero pod vodstvom Europola, koja je dovela do zapljene više od 1 tone staklenih jegulja iz ruku trgovaca ljudima. Šesto izdanje Operacije Jezero trajalo je od studenog 2021. do lipnja 2022. OLAF se pridružio Europolu, Europskoj agenciji za kontrolu ribarstva i Glavnoj upravi Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane kako bi pomogao u koordinaciji tijela za provođenje zakona iz 24 zemlje diljem EU-a i šire. OLAF je blisko surađivao s francuskom carinom – kao i sa svim drugim partnerima. Odrasle jegulje migriraju iz europskih rijeka preko Atlantika da se mrijeste u Sargaškom moru u blizini Bermuda. Umiru nakon mrijesta.

Ličinke se vraćaju u Europu Golfskom strujom kako bi naselile rijeke, jezera i estuarije Europe i Sjeverne Afrike. Kada stignu do obale, one su prozirne bebe 'staklene' jegulje prije nego što počnu seliti uz rijeke gdje izrastu u odrasle osobe. Zalihe jegulja opadale su stoljeće ili više. Ilegalna trgovina – posebice prema biljkama za akvakulturu jegulje u Aziji, posebno u Kini, gdje se staklene jegulje smatraju delikatesom – veliki je rizik za oporavak jegulje.

U ovoj akciji zaplijenjeno je 1255 kilograma staklenih jegulja, provedena je 27.701 inspekcija diljem Europe, uhićeno je 49 osoba. OLAF je pružio operativnu i tehničku podršku kao i središnju točku za koordinaciju sigurne razmjene informacija.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Europske jegulje su zaštićena vrsta u EU-u već najmanje 15 godina, nakon što su zalihe desetkovane za više od 90%. Nezakonita trgovina jeguljama ugrožava oporavak zaliha. OLAF ima dugi staž u borbi protiv krijumčarenja i krijumčarenja i drago mi je da smo svoju stručnost mogli primijeniti na zaštitu naših divljih životinja. Uključili smo se u borbu protiv trgovine jeguljama relativno nedavno, nakon što je Europska komisija postavila Europu predvodnikom u zaštiti okoliša ambicije sa svojim Green Dealom, pa je sjajno vidjeti već rezultate. Prijevare koje štete okolišu su u porastu i radimo na tome da ih zaustavimo."

U operaciji Jezero sudjelovale su sljedeće zemlje:

Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Italija, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Španjolska , Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox