Opišite Hrvatsku u dvije riječi - opće nezadovoljstvo

Čak 60 posto ispitanika nezadovoljno je poštenim prilikama koje imaju da osiguraju pristojan život za sebe i svoju obitelj, pokazuje najnovije istraživanje Nacionalnog indeksa sreće (NIS) magazina Banka, Hendala i Allianza o tome kako država utječe na kvalitetu života.

 

Najveći dio građana, njih 64 posto, nije zadovoljan načinom na koji vlast brine o njima. Nezadovoljstvo ili potpuno nezadovoljstvo odnosom vlasti prema sukobima različitih interesa u Hrvatskoj izražava njih 57 posto, dok je načinom na koji vlast upravlja prirodnim i drugim bogatstvima zemlje nezadovoljno 60 posto.

Građani su izrazili veliko nepovjerenje u političku vlast, a iz odgovora je vidljivo kako prevladava osjećaj gubitka kontrole nad vlastitom sudbinom, rezigniranost i duboko razočaranje javnom upravom i političkim strankama, navode nositelji istraživanja.

Najrazočaraniji su građani koji su u najproduktivnijoj dobi, od 25 do 44 godina starosti. Prema regijama stanovnici Istre, Gorskog kotara i Primorja značajno su zadovoljniji svim aspektima socijalne okoline od onih u Lici, na Kordunu i Baniji.

Na skali od 1 do 5 građani su s prosječnom ocjenom 2,95 ocijenili osobnu sigurnost od kriminala, a s 2,66 ravnopravnost različitih skupina građana - to su ujedno i dvije najviše ocjene, pa proizlazi da su građani time najzadovoljniji.

Najmanje su zadovoljni radom političkih stranaka (1,9) te brigom vlasti o građanima (2). Nisu zadovoljni ni upravljanjem prirodnim i drugim bogatstvima zemlje (2,18), dok jedva dobrom ocjenjuju perspektivu za sebe i svoje bližnje (2,48).

Hrvatska i ostatak svijeta

Građani su jako nezadovoljni odnosom drugih zemalja prema Hrvatskoj, a to je jedini aspekt koji značajno različito ocjenjuju muškarci i žene, koje su zadovoljnije. Tako je 45 posto građana nezadovoljno, tek nešto više (47 posto) njih iskazuje osrednje zadovoljstvo, a manje od 10 posto ih je zadovoljno načinom kako svijet tretira Hrvatsku.

Svega je 6 posto građana zadovoljno poštenim prilikama koje ljudi u Hrvatskoj imaju da osiguraju pristojan život za sebe i svoju obitelj, dok je gotovo 60 posto njih nezadovoljno ili potpuno nezadovoljno. Pritom je nezadovoljstvo najveće u Dalmaciji te u dobi od 24 do 44 godina.

Dalmatinci su i značajno manje zadovoljni načinom na koji vlast rješava sukobe interesa u Hrvatskoj u odnosu na Zagreb, sjevernu Hrvatsku i Slavoniju, pokazalo se istraživanje. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox