Optužbe HDZ-ove blagajnice: Plaćali smo Vanni, Hoyki, Škori, Ivani Kindl, Dreletu....

Nastavljeno je suđenje HDZ-u, bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju Fimi media. Čitan je iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, javlja HRT.

Pavošević je priznala krivnju, ali se nije nagodila s USKOK-om, a na suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu brani se šutnjom pa se čitaju njezini iskazi iz istrage u kojima je potvrdila da se novcem iz crnog fonda koristio niz stranačkih dužnosnika te zaposlenika i suradnika stranke.

Prema dijelovima istražnih iskaza Pavošević je potvrdila dio optužbi bivšeg stranačkog rizničara, Mladena Barišića. Potvrdila je da dio novca nije bio knjigvodstveno evidentiran te da je dokumentaciju sakrila jer se bojala da će izgubiti posao.

Pavošević je kazala kako je 90.000 kn isplaćeno Damiru Hoyki. Ivana Kindl i Jacques Houdek dobivali su po 10.500 kuna, Vanna 30.000. Tončiju Vrdoljaku isplaćeno je milijun kuna, tvrdi Pavošević. Davor Dretar dobio je 100.000 kuna, 456.000 kn Anton Ivanović, 60.000 kuna isplaćeno je Miroslavu Škori, 200.000 Lani Jurčević, a 3.000 eura uzeo je Dražen Žanko.

Dodala je kako je plaćana i kampanja Jadranke Kosor. I to s milijun kuna preko isplatnice Massolu, bez datuma. Pavošević je potvrdila kako je Darku Milinoviću tijekom 2008. i 2009. predavala mjesečno 10.000 kuna iz Barišićeva novca. I Bianci Matković je predavala novac. Jedno vrijeme dobivala je 2000 kuna, a kasnije se iznos povećao na 8000 kuna mjesečno. Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće.

Pavošević je promijenila svoj iskaz glede Petra Đukana iz IGH. Razmišljala sam o svom iskazu. U srpnju sam pričala o Petru Đukanu iz IGH od kojeg sam primila oko milijun kuna u HDZ-u uz prisustvo Maria Zubovića, no nisam sigurna jesam li baš od njega primila novac. Ne znam zašto sam povezala taj novac s Petrom Đukanom i IGH, kazala je. (jh)

 

 

Izvor: www.hrt.hr
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox