Osijek želi Tvrđu na listi zaštićene svjetske baštine

Osječka Tvrđa je jedan od obrambenih zidova koje je Europa gradila kao obrambeni bedem od Osmanlija, a Grad Osijek se nada kako će svoju povijesnu jezgru uvrstiti na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine, piše Glas Slavonije.
Dogradonačelnica Danijela Lovaković kaže kako je konukrencija gradova koji žele ući na listu velika i da su kriteriji pooštreni. Stoga je pokrenuta inicijativa o ulasku Tvrđe na UNESCO-vu listu zajedno s novosadskim Petrovaradinom, tvrđavama u rumunjskom Temišvaru i Aradu i možda Segedom u Mađarskoj.

Velike su nam šanse da uspijemo, ali kod građana treba probuditi svijest. U Tvrđi se ne mogu ugrađivati PVC prozori, sve mora biti kako kažu konzervatori, rekla je dogradonačelnica.

Upozorila je kako se bez nominacije može ostati ako ne postoji plan upravljanja. Odnosno treba dokazati da je Tvrđa "živa" i da nudi sadržaje. Turisti bi mogli dolaziti brodom kroz Vodena vrata, a u Tvrđi trebaju biti turistički uredi, galerije, mali i fino uređeni restorani, piše Glas Slavonije. (J.K.)

 

 

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox