Osim obrazovanja potrebno je i iskustvo. Kako ga steći?

 Sve ste bliže kraju školovanja, a situacija na tržištu rada nije bajna. Potencijalni poslodavci, osim obrazovanja, traže i iskustvo  – kojeg vi nemate. Kako ga što prije steći savjetuje portal mojposao.hr.

 

Evo nekoliko savjeta kako povećati ili steći iskustvo potrebno za posao u struci:

Praksa. Praksu ne morate odrađivati samo dok se školujete, nego i poslije. I bez obzira bila ona plaćena ili ne, vrlo je dobra za stjecanje iskustva i popunjavanje životopisa. Neka vas vodi misao da mnoge tvrtke čak i više cijene starije praktikante smatrajući ih odgovornijima i svjesnijima svojih ciljeva u karijeri.

Povremeni posao. Zbog financijskih razloga i sigurnosti radnog mjesta prečesto su povremeni poslovi isključeni. Često su ljudi nesvjesni da im ovi poslovi nude odličnu priliku za stjecanje iskustva na različitim područjima, budući da se obavljaju različiti zadaci.

Volontiranje na projektu. Nerijetko se tvrtke nađu u situaciji da imaju projekte koje nisu stigli ostvariti jer nisu imali osoblje koje bi im te projekte riješilo. Ukoliko pronađete tvrtke koje se bave vašim područjem, a imaju ovakve probleme, utoliko se javite istima kako bi volontirali na jednom takvom projektu. To je win-win situacija. Vi dobivate radno iskustvo, a tvrtka riješen projekt koji nije mogla sama. Obostrane zadovoljstvo može dovesti i do trajnog i plaćenog zaposlenja.

Agencija za privremeno zapošljavanje. Ove agencije najčešće nude posao u različitim područjima u kojima možete zaraditi nešto novca, ali i steći to neophodno iskustvo u različitim industrijama i tvrtkama.

Valja voditi računa o tome da sve tvrtke vole zapošljavati ljude sa širokim rasponom vještina i iskustava, koje možete steći ako prihvatite ponekad težak rad i rizik koji dolazi s time. Ključno je saznanje da ime mnoštvo mogućnosti koje će vam pomoći da na kraju ipak pronađete posao ''krojen'' po vašim željama i preferencijama. (SJ)

 

Izvor: www.mojposao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox