"Ostavimo Milanoviću neka pokaže koliko brzo možemo biti efikasni"

Unatoč lošim prognozama, do pada kreditnog rejtinga Hrvatske neće doći ako Vlada uspije poslati jasne poruke da će kroz efikasne državne investicije potaknuti gospodarski rast te istodobno smanjiti državnu potrošnju i deficit, izjavio je ministar financija Slavko Linić.

Ostavimo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da vrlo jasno pokaže na kojim investicijama i koliko brzo u tijeku ove godine možemo biti efikasni i okrenuti negativne trendove, rekao je Linić nakon potpisivanja ugovora o zajmu za financiranje projekata iz područja zaštite okoliša u Ministarstvu financija.

Efikasne državne investicije u energetici - u proizvodnju, prijenos i distribuciju struje, te alternativne izvore energije, i prometu - posebice ulaganja u HŽ-ovu infrastrukturu i putnički promet, trebale bi pokazati da je moguć gospodarski rast u 2012. godini. S druge strane, novi državni proračun trebao bi pokazati da možemo biti efikasni i u manjoj državnoj potrošnji i da ćemo voditi brigu o deficitu, naglasio je Linić.

Ako na taj način budemo sposobni uvjeriti domaće i strane analitičare, te agencije za procjenu kreditnog rejtinga, sadašnje loše prognoze ne bi trebale utjecati na kreditni rejting Hrvatske, smatra Linić. 

Zakon o finacijskom poslovanju

Ministar financija ponovno je istaknuo važnost donošenja novog Zakona o financijskom poslovanju jer primjer Diokija, tvrtke koja zbog blokade ne radi već više od pola godine, pokazuje da se dogovori države i najvećih vjerovnika, u ovom slučaju banaka, često odvijaju (pre)sporo.

Rješavanje slučaja Dioki u ovom trenutku ovisi o dogovoru banaka i države, a kada za koji mjesec dobijemo Zakon o financijskom poslovanju, tada će takvi slučajevi rješavati u precizno reguliranim rokovima, istaknuo je Linić. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox