Otkriće nafte u Crnoj Gori pomoglo bi i Hrvatskoj

Crna Gora je nedavno zaključila ugovore o istraživanjima i eksploataciji nafte u Jadranu, a očekuje se da će u iduće tri godine imati i prve naftne bušotine. Ako se na crnogorskim poljima pronađe nafta, povećat će se zamrli interes i za hrvatska naftna polja na južnom Jadranu.

Naime, crnogorska polja su plića pa će se bušenje provoditi već i na dubini od 100 metara, dok je u Hrvatskoj dubina oko 1000 metara, što značajno povećava troškove bušenja.

Zbog dubine bi ulaganja u južna polja bila višestruko veća nego u Crnoj Gori, a time i rizik da se ulaganje neće isplatiti. S druge strane, južni Jadran jedinstveno je geološko područje pa bi pronalazak nafte u Crnoj Gori bio signal da se, unatoč niskoj cijeni nafte, isplati ulagati i u Hrvatsku.

Cijena nafte na svjetskim tržištima iznosi oko 50 dolara po barelu, a nema naznaka da će značajnije rasti u kraćem razdoblju. Pozitivna nula za južna jadranska polja bila bi oko 80 dolara po barelu pa je stoga američki Marathon Oil odustao od ulaganja u Hrvatsku.

Zanimljivija su mu kontinentalna polja, kažu nam u Agenciji za ugljikovodike, u kojoj saznajemo da postoje brojna pitanja o tome kada će se otvoriti druga faza natječaja za kopnena polja u Slavoniji i Lici.

PS/S.P. (Izvor: Večernnji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox