Otvaranje američkog naftovoda snizilo bi cijene nafte

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima nakon što je kanadski operater Enbridge najavio ponovno otvaranje najvećeg naftovoda koji povezuje Kanadu sa SAD-om a analitičari tvrde da bi to moglo ograničiti pad zaliha u najvećem svjetskom potrošaču.

 

Cijene barela sirove nafte za isporuke u listopadu pale su na američkom tržištu 96 centi na 75,84 dolara. Na tržištu u Londonu bile su niže 72 centa i iznosile su 78,44 dolara.

Kanadski operater naftovoda Enbridge objavio je utorak da se bliži kraju popravak naftovoda 6A, te da bi ga mogao ponovno pokrenuti bez dugotrajne procedure dobivanja dozvole od američkih regulatora.

To je priopćenje signaliziralo da bi naftovod mogao ponovno proraditi već krajem tjedna.

"Poticaj tržištu danas su dala očekivanja da će Enbridgeov naftovod uskoro ponovo proraditi", kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Intervencija japanske središnje banke na deviznim tržištima kako bi se zaustavilo jačanje jena nije u značajnijoj mjeri utjecalo na naftna tržišta, i to usprkos jačanju dolara prema jenu u srijedu za više od dva posto. Jačanje američke valute obično pritišće cijene nafte, iskazane u dolarima, jer slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta i time prigušuje potražnju.

"Slabiji jen znači jači dolar, što bi trebalo značiti i niže cijene nafte. Međutim, američki dolar i japanski jen uglavnom su se kretali paralelno jer ulagači obje valute smatraju sigurnim oazama za kapital", kazao je Tony Nunan iz kompanije Mitsubishi u Tokiju.

"Zato većina ulagača prati odnos američkog dolara prema euru, odnosno prema košarici valuta".

Dolar je pak prema euru ostao uglavnom nepromijenjen.

Tijekom dana fokus tržišta nafte preusmjerit će se na službene američke tjedne podatke o zalihama nafte. Analitičari u anketi Reutersa prognozirali su pad američkih zaliha sirove nafte za 2,2 milijuna barela u prošlom tjednu, uglavnom zbog zatvaranja naftovoda Enbridge.

U utorak su tjedni podaci Američkog naftnog instituta (API) pokazali rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u utorak iznosila 75,54 dolara, što znači da je bila 48 centi viša nego dan ranije. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox