Otvaranjem AstaZero testnog centra Volvo je korak bliže budućnosti bez prometnih nezgoda

AstaZero je prvi na svijetu testni poligon pune veličine za istraživanje i razvoj budućih rješenja na području prometne sigurnosti. Njegovo otvaranje približilo je Volvo ostvarenju dugoročne vizije da do 2020. godine proizvede automobil u kojemu nitko ne bi trebao smrtno stradati niti se teško ozlijediti. Važna mjera u postizanju ovog cilja jest razvoj sustava aktivne sigurnosti koji pomažu u prevenciji prometnih nezgoda. Ovi aktivni sigurnosni sustavi bit će primarni fokus na novom AstaZero testnom poligonu, smještenom u blizini sjedišta Volvo Cars kompanije na zapadu Švedske.

Jedno od najvećih odlika novog postrojenja jest njegova fleksibilnost, odnosno dizajn koji omogućava stvaraje jedinstvenog i maksimalno prilagođenog okruženja. Kao što As Pether Wallin, direktor AstaZero kaže: „Možemo simulirati sve tipove svakodnevnih situacija u prometu, dok su na većini testnih poligona opcije ograničene.

Centar može ugostiti širok spektar testnih uvjeta kao što su oni na zagušenim gradskim cestama, regionalnim cestama, autoputevima s više traka, te raskrižjima. Ovi su uvjeti od ključne važnosti za proučavanje načina na koji automobili djeluju u kontaktu s pokretnim preprekama, kao što su drugi automobili, pješaci, bicikli, mopedi, motocikli, kamioni, autobusi pa čak i životinje. U određenim studijama, kao što su one koje uključuju kompleksne prometne situacije i velike brzine, automobilima će upravljati roboti.

„Sigurnosni testovi u stvarnim uvjetima su preduvjet za razvoj naših sustava aktivne sigurnosti. Novo testno postrojenje igrat će nekoliko važnih uloga, ne samo da će nam pomoći u postizanju naše sigurnosne vizije razvoja automobila koji se ne sudaraju, već će nam pomoći i da razvijemo sigurnosne sustave koji će brinuti o najugroženijim sudionicima u prometu - pješacima i biciklistima,“ napominje Anders Axelson iz Volvo Cars sigurnosnog centra.

Istraživanje i razvoj

Jedna od glavnih funkcija AstaZero centra bit će da postane platforma za razvojno-istraživački rad na sljedećoj generaciji sigurnosnih tehnologija. Ovdje, u suradnji sa sveučilištima i industrijskim partnerima, Volvo će pokrenuti nekoliko inicijativa, od strateškog istraživanja vozila i inovatorskih projekata do ciljanih istraživačkih projekata.

Rad u AstaZero centru uključit će i razvoj i testiranje tehnologije autonomne vožnje, inteligentnog sustava podrške vozaču dizajniranog da smanji broj nesreća, te unaprijedi iskustvo vožnje. Napredni sustavi također su u procesu razvoja s ciljem sprečavanja nepažnje vozača ili njegova umora.

Iako 2020. godina kao krajnji rok razvoja svih navedenih sustava zvuči pomalo ambiciozno, Volvo ima sve razloge da bude optimističan, jer njihova već predstavljena napredna sigurnosna rješenja nagovještavaju da budućnost i nije tako daleko.

Anders Axelson je uvjeren u to te kaže: „Švedska automobilska industrija je vodeća na području aktivne sigurnosti. Zahvaljujući AstaZero centru imamo velike šanse da zadržimo našu vodeću poziciju. Mi smo jedini proizvođač automobila na svijetu koji je postavio cilj nultih smrtnih slučajeva u prometu do specificiranog roka i jedina smo država na svijetu čija vladajuća struktura podržava našu viziju. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox