Otvoren 13. Croatia Boat Show

Međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show, točnije njegovo trinaesto izdanje, otvoren je u na svečanosti kojoj su nazočili brojni uglednici iz dalmatinskog i hrvatskog javnog života. Čast da službeno otvori Sajam pripala je Mariju Babiću, državnom tajniku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je u prigodnom govoru istaknuo kako čestita organizatoru što je i u vremenu recesije uspio ne samo održati sajam, nego ga svojom upornošću ipak učiniti relevantnom te prestižnom priredbom.

 

Najbolje je da govorim u brojkama, pa tako mogu kazati kako je nautički sektor u našoj zemlji u konstantnom porastu. U 2010. godini, u odnosu na 2009., bilježimo za dva posto više dolazaka brodica i jahti, bilo ih je 58.400, a za dva posto je bilo i više gostiju na tim plovilima, točno 160.000, dok je plovila u čarteru bilo za tri posto više. Za više od deset posto u odnosu na 2009. godinu porastao je broj tvrtki registriranih za čarter, pa je ukupno 4100 čarter brodica i jahti, prevozeći oko 130.000 gostiju, lani plovilo našim morem - kazao je Babić dodajući kako Ministarstvo mora svake godine daje potpore za gradnju brodica i jahti te je pozvao proizvođače da se prijave na natječaj koji je upravo u tijeku.

Direktor tvrtke Profectus, organizatora Sajma, Vicenco Blagaić pozdravljajući okupljene istaknuo je kako je održavanje 13. CBS-a još do prije nekoliko mjeseci bilo u pitanju, ali je zajedno s partnerima/izlagačima ipak organizacija uspjela. U ime nautičkog sektora Hrvatske udruge poslodavaca moram kazati kako ovu branšu ne čine samo proizvođači i prodavači brodica, nego i brojni radnici u marinama i na jahtama kojih ima više od 15.000, a to je više nego što ih imaju svi škverovi zajedno. No, taj nautički sektor Vlada nikada nije subvencionirala pogrešno rezonirajući kako ne želi pomagati tajkunima. Štoviše, zbog uvođenja trošarina od 2008. godine stopa rasta stalno pada, a 60 posto tvrtki je doslovno bankrotiralo. U ime HUP-a stoga pozivam Vladu da ne donosi brzoplete zakone, nego da konzultira stručnjake koji znaju kako našoj obali Jadrana vratiti titulu vodeće svjetske nautičke destinacije - istaknuo je.

Još 13 puta 13 manifestacija

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ustvrdio je pak kako Croatia Boat Show gradu pod Marjanom daje posebnu ljepotu te je izrazio želju kako će Split uz CBS izrasti u vodeću nautičku destinaciju na Mediteranu.

Okupljene je pozdravio i prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader uzvrativši kako se najlakše nabacivati na Vladu, bez da se svatko od nas zapita što radi za dobrobit države.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić poželio je CBS-u još 13 puta 13 manifestacija. Kriza nije razlog za nečinjenje, dapače, ona je izazov i nudi mogućnosti, a mi želimo da nautički sektor u Hrvatskoj bude još prepoznatljiviji te da bude prvorazredna atrakcija, s očuvanim okolišom i izvornim ljudima koji su naš najjači resurs - zaključio je Bašić. (PS/MJ)

 

Foto: www.croatiaboatshow.com

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox