Otvoren "Blok L": Istočni Zagreb ospkrbljen strujom i toplom vodom

Novo kogeneracijsko postrojenje u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Zagreb danas je pušteno u komercijalni rad čime je završena obnova starih proizvodnih postrojenja u tom energetskom objektu važnom za opskrbu strujom, toplom vodom i parom stanovništva i industrije istočnog dijela Zagreba.

 

Novi "Blok L", u čiju izgradnju je uloženo 98,8 milijuna eura, kapaciteta je 112 megavata električne i 120 megavata toplinske snage, s planiranom godišnjom proizvodnjom 800 gigavata električne i 300 gigavata toplinske energije. U rad ga je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je kazala kako Hrvatska u Europsku uniju treba ući gospodarski i energetski osnažena.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je po njezinim riječima primjer sređenog javnog poduzeća koje je likvidno, a uz to ima otvoren respektabilan investicijski ciklus. Od većih energetskih projekata, koji su u raznim fazama realizacije, pored ostalih, spomenula je dogradnju termoelektrane Plomin, gradnju hidroelektrana u Lici, obnovu elektrane u Sisku, dogradnju terminala u Sisku i Omišlju te gradnju novog podzemnog skladišta plina. Investicijski potencijal planiranih energetskih projekata prema njezinim riječima veći je od četiri milijarde eura.

Kvaliteta i niži troškovi

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović rekao je da je iskoristivnost plinskog goriva u novom kogeneracijskom postrojenju veća od 80 posto, čemu su po njegovim riječima pridonijeli proizvođači opreme i izvođači radova među kojima su Končar, Đuro Đaković, Siemens i Monting. Također je istaknuo da je trošak gradnje po instaliranom kilovatu među nižima u Europi, što govori o kvaliteti opreme i gradnje.
Begović napominje da je na lokaciji Termoelektrane-toplane u zagrebačkom predjelu Savica moguća daljnja gradnja i proširenje pogona.

Projekt gradnje Bloka L u TE-TO Zagreb počeo je 2005. godine. Funkcijska ispitivanja obavljena su do kraja 2009. godine, a od 2010. godine objekt je bio u pokusnom radu. Očekivani životni vijek opreme i postrojenja je 30 godina. U energetskom sustavu HEP Grupe Blok L sudjeluje s oko 4 posto ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom i s približno 12 posto ukupnih godišnjih potreba za toplinskom energijom. (Hina/MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox