Otvoren natječaj za društveno poduzetništvo

Zaklada UniCredit, Zagrebačka banka i NESsT objavili su natječaj MOJA ZAJEDNICA za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojačali kapaciteti ovih poduzeća i udruga. Natječaj se realizira uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava. 

Detalji natječaja izneseni su na današnjoj konferenciji održanoj u Zagrebu u sjedištu udruge RODA, odnosno njihovom društvenom poduzeću Rodin let, a natječaj su predstavili direktorica Upravljanja prodajom poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke Anita Futivić Paćelat, NESsT-ov regionalni menadžer za održivost Andreja Rosandić, predstavnik Zaklade UniCredit Guido Munzi, voditeljica društvenog poduzeća Rodin let Tijana Bogdanović; ministar rada i mirovinskoga sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr. med.
“Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava snažno podržava inicijative i projekte usmjerene prema boljitku zajednice i rastu zaposlenosti. Društveni poduzetnici su ključan partner tijelima državne uprave u podizanju standarda hrvatskih građana, socijalnom uključivanju i zapošljavanju skupina u nepovoljnom položaju. Zbog toga je Ministarstvo pokrenulo izradu Strategije razvoja društvenog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2020. kako bi osiguralo poticajno okruženje za društvene poduzetnike. Uz sustavnu potporu, društveni poduzetnici će postati nezaobilazan čimbenik socio-ekonomskog razvoja RH”, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr. med.
“Kroz potporu društvenim poduzećima nije nam cilj dati potporu proizvodnji nekog konkretnog proizvoda ili usluge, već težimo pružiti mogućnosti za njihov neovisni razvoj i proizvodnju. U Zakladi UniCredit vjerujemo da društveno poduzetništvo može napraviti pozitivan pomak zahvaljujući svojem velikom potencijalu da stvara društvenu vrijednost i u domeni generiranja prihoda i u domeni širenja svojeg utjecaja”, rekao je predstavnik Zaklade UniCredit Guido Munzi.
“Natječaj MOJA ZAJEDNICA za razvoj društvenog poduzetništva u 2013. godini otvoren je za sve zainteresirane koji žele pokrenuti ili proširiti aktivnosti društvenog poduzeća (uključuje i one koji već imaju poslovni plan ili funkcionalno društveno poduzeće). Društveno poduzeće je poslovna djelatnost osnovana za rješavanje kritičnih društvenih problema na financijski održiv način. Za organizacije civilnog društva (OCD), društveno poduzeće može biti neograničen i održiv izvor prihoda jačajući dodatno njihovu misiju. Za male i srednje poduzetnike društveno poduzetništvo podrazumijeva dugoročni razvoj zajednice koji uključuje stvaranje društvene vrijednosti i poticanje razvoja poslovanja“, izjavila je Andreja Rosandić, NESsT-ov regionalni menadžer za održivost.
Društveno poduzetništvo predstavlja gospodarske aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje društvene vrijednosti – koristi za cijelu zajednicu. Društvena poduzeća su organizacije koje proizvode dobra ili usluge za tržište, radi ostvarivanja neke društvene svrhe. Društvena svrha odnosi se na zadovoljavanja društvenih potreba, odnosno rješavanje društvenih problema.
“Što bi se dogodilo kada bi se u okviru slobodnog tržišta stvorili uvjeti za rješavanje društvenih problema? Neki misle da je to nemoguće, no Udruga Roda je još prije sedam godina prepoznala takvu mogućnost i u okviru svojih društveno angažiranih projekata uključila i jedan poduzetnički projekt. Taj projekt se danas zove Rodin let d.o.o i jedno je od najuspješnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj. Baveći se proizvodnjom, promocijom i prodajom modernih platnenih pelena te srodnih proizvoda na potpuno inovativan način poslovanja Udruga Roda/Rodin let riješava društvene probleme, zapošljavajući osobe s invaliditetom, smanjujući problem zagađenja okoliša te stvarajući profit koji ostaje MOJOJ (našoj) ZAJEDNICI”, objasnila je Tijana Bogdanović, voditeljica društvenog poduzeća Rodin let.
Natječaj MOJA ZAJEDNICA otvoren je do 26. lipnja 2013., a prijaviti se mogu udruge i zadruge, zaklade, mali i srednji poduzetnici te inovativna start-up poduzeća, s projektom koji je vezan uz jedno od sljedećih područja:
• Zapošljavanje za osobe s invaliditetom, rizične mlade, etničke manjine i druge populacije isključene s tržišta rada.
• Ostvarivanje održivog prihoda za obrtnike, poljoprivrednike i druge proizvođače s niskim prihodima kojima je potreban pristup tržištima.
• Tehnološke inovacije usmjerene na poboljšanje kvalitete života i ostvarivanje društvene koristi za zajednicu.
Svi sudionici natječaja proći će radionice s ciljem povećavanja vlastitih kapaciteta za razvoj i provedbu društveno poduzetničkih aktivnosti, a tematski vezane uz izradu preliminarne studije izvedivosti, istraživanje tržišta i marketing te financije i pisanje poslovnih planova.
Po završetku radionica te prezentaciji projekata i poslovnih planova Zaklada UniCredit i Zagrebačka banka u suradnji s NESsT-om dodijelit će pet donacija u iznosu od 7.500 EUR za svaku od najboljih poslovnih ideja.
“Zagrebačka banka ove je godine odlučili pokrenuti projekte koji za cilj imaju ne samo donaciju, već poticaj kvalitetnim idejama i projektima kako bi generirali rast, zaposlenost i, na koncu, gospodarski oporavak. Jedan od njih svakako uključuje i potporu društvenom poduzetništvu, koje možda nedovoljno poznato u Hrvatskoj, zasigurno ima veliki potencijal. I u ovom natječaju, najkvalitetnije projekte ćemo podržati ne samo financijskim poticajima već edukacijom sudionika natječaja kako pripremiti i napisati poslovni plan“, izjavila je direktorica Upravljanja prodajom poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke Anita Futivić Paćelat.
Više informacija o propozicijama natječaja dostupno je na internetskoj stranici Zagrebačke banke, www.zaba.hr, i NESsT-a, www.nesst.org/croatia/. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox