Otvoren V. Međunarodni festival vina i kulinarstva: Tisuću vina iz cijelog svijeta

U hotelu The Regent Esplanade, otvoren je V. Međunarodni festival vina i kulinarstva, najveće hrvatsko okupljanje vinara, enologa, ugostitelja, sommelierea, hotelijera te, dakako, svih ostalih posjetitelja koji su zaljubljeni u plemenitu kapljicu i pripadajući kulinarski užitak.

Festivali se prostire na svim izložbenim prostorima koji postoje u ovom vrhunskom zagrebačkom hotelu – od Smaragdne i okolnih dvorana, pa do šatora postavljenog na terasi Oleander.

Tijekom ovih pet godina, festival je izrastao u relevantno mjesto kojim se promiče kultura stola i autohtonih hrvatskih proizvoda, ali svojom međunarodnom notom i brojnim izlagačima te posjetiteljima koji na njega stižu iz inozemstva također ispunjava ulogu u promociji hrvatskog turizma i njezina glavnog grada. Ove godine na festivalu sudjeluju proizvođači vina iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Francuske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Čilea, ali su putem distributera na festivalu zastupljena i vina iz mnogo udaljenijih krajeva, poput Australije, Južne Afrike, Sjedinjenih Američkih Država i Novog Zelanda.

Zahvalan sam što su mnogi prepoznali važnost ovakve manifestacije kako bi se Hrvatska prezentirala kao zemlja visokokvalitetnih vina i delicija. Ove godine se možemo pohvaliti da će naši posjetitelji imati priliku degustirati više od 1000 etiketa vina te vas pozivam da nam se pridružite na Festivalu kako bismo zajedno počastili svoja nepca i uživali u brojnim delicijama, izjavio je prof. Ivan Dropuljić, organizator Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, nakon njegova otvorenja.

 

Posjetitelje očekuje više od tisuću vrsta vina i brojne kulinarske delicije

 

Posjetitelji Festivala – lani ih je bilo više od 7000 – tijekom dva dana mogu se upoznati s više od tisuću etiketa vina te brojnim kulinarskim delicijama kao što su pršuti i kuleni, sirevi, tartufi, masline i maslinova ulja, a već tradicionalno velik interes vlada za posebne enogastronomske radionice koje su podjednako namijenjene iskusnim ljubiteljima vina kao i onima koji se s njima detaljnije tek upoznaju pa žele obogatiti svoje znanje. Na njima posjetitelji mogu naučiti kako se ispravno sljubljuju pojedine vrste hrana s vinom, kako se priprema hrana na niskim temperaturama ili, primjerice, kako ispravno odabrati čašu za pojedino vino i zašto vino može biti različitog okusa ako se pije iz druge čaše.

 

Prikupljeno 80 000 kuna za Kliniku za dječje bolesti

 

Festival je ponovno ispunio i dvije važne uloge: ulogu promocije hrvatskog turizma i vinarstva, te onu humanitarnu. Dvadesetak eminentnih europskih novinara koji prate enogastronomiju putovalo je dva dana Slavonijom, posjetivši Kutjevo i vinariju Krauthaker, Iločke podrume, podrume Belje te još nekoliko destinacija u Baranji. Na svakom su odredištu imali prilike kušati vina iz tog podneblja, a boravak u Hrvatskoj završavaju posjetom samom festivalu.

U večeri prije festivala održana je i humanitarna gala večera s aukcijom rijetkih i arhivskih vina tijekom koje je prikupljeno 80 000 kuna za Odjel za onkologiju Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. (PS/JK)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox