Otvorene prijave za EY Poduzetnika godine

EY Poduzetnik godine, najprestižniji globalni projekt namijenjen nagrađivanju najuspješnijih poduzetnika krenuo je u treće hrvatsko izdanje. Prijave za sudjelovanje u hrvatskom izdanju poduzetničkog Oscara otvorene su od 20. rujna do 31. listopada 2016. godine, a prijave kandidata koje ove godine mogu nominirati svi zainteresirani vršit će se putem digitalne platforme https://geoy.ey.com/.  

„EY Poduzetnik godine u svijetu se održava već 30 godina, a u Hrvatskoj je prije tri godine pokrenut s ciljem razvoja boljeg poslovnog okruženja, željom da potaknemo poduzetnike i poduzetništvo te ujedno da osiguramo pozornost koju zaslužuju.“ – napomenuo je prilikom predstavljanja projekta Berislav Horvat, Country Managing Partner, EY Hrvatska.

Vrijednost ovog jedinstvenog svjetskog programa i značaj EY Poduzetnika godine već je u prve dvije godine prepoznat od strane cjelokupne poslovne zajednice, ali i samih poduzetnika. Tako je u prva dva izdanja kriterije za sudjelovanje ispunilo 58 kandidata iz čitave Hrvatske. O njihovoj snazi i značaju za domaće gospodarstvo govori činjenica kako je 30 kandidata, koji su sudjelovali u drugom izdanju u trenutku prijave zapošljavalo preko 7700 ljudi, a ukupni prihodi iznosili su 6,5 milijardi kuna. 

Osnovni kriteriji za sudjelovanje u programu propisuju kako kandidati moraju imati tvrtku koja je aktivna minimalno tri godine te zapošljava najmanje 20 osoba. Poduzetnici ujedno moraju posjedovati značajan vlasnički udio ili imati status koji im omogućuje ključni utjecaj na poslovanje.

Nakon što su u prvom izdanju titulu poduzetnika godine ponijeli Alan Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit, prošle je godine EY Poduzetnikom godine proglašen Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix, vodećeg poduzeća u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša.

„Od prvog trenutka kada smo se prijavili na natjecanje vidjeli smo kako se radi o nečem potpuno novom na hrvatskom tržištu. Profesionalizam u pristupu, briga o nama kao poduzetnicima, ali i pojedincima te ozbiljnost projekta doista je na visokoj razini. Gala večer u sklopu koje se proglašava ime pobjednika posebna je večer te svojevrsno slavlje poduzetništva. Posebna je čast što sam pobjednikom proglašen od strane nezavisnog žirija i osoba koje žive poduzetništvo svakog dana.“ – istaknuo je Đuro Horvat, koji će se ove godine pridružiti žiriju.

Đuro Horvat će se tako pridružiti Emilu Tedeschiju, koji je predsjednik žirija treću godinu za redom. Od prve godine hrvatskog izdanja u žiriju sudjeluju i poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević,  direktorica EBRD-a Vedrana Jelušić Kašić te dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Lajoš Žager. Drugu godinu za redom član žirija bit će i Alan Sumina, dio dvojca koji je po prvi puta Hrvatsku predstavljao na svjetskoj završnici u Monte Carlu.

„Biti nominiran za najboljeg svjetskog poduzetnika i to u konkurenciji 50-ak najuspješnijih iz najvećih ekonomija svijeta zaista je velika čast meni i mojim suradnicima s kojima sam razvijao Tehnix. Imati svoju zvijezdu na poduzetničkoj cesti slavnih u Monte Carlu te dobiti priliku za prezentaciju i istup na svjetskoj pozornici dokaz je da smo napravili mnogo.“ – nadodao je Đuro Horvat, koji je proglašenjem hrvatskim poduzetnikom godine ušao u konkurenciju za EY svjetskog poduzetnika godine. Manifestacija je održana početkom lipnja u Monte Carlu, a za titulu svjetskog poduzetnika godine Đuro Horvat nadmetao se s pobjednicima iz 50 zemalja iz svih krajeva svijeta. EY Svjetskim poduzetnikom godine proglašen je Manny Stul iz Austrije.

Na kraju predstavljanja ovogodišnjeg programa Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria, generalnog sponzora EY Poduzetnika godine, istaknuo je kako još uvijek u Hrvatskoj nedostaje otvorena i prijateljska poduzetnička klima zbog čega je važnost ovog programa iznimna. Napomenuo je kako ovaj projekt pridonosi i većem eksponiranju poduzetnika koji su još uvijek povučeni i nerado dijele vlastiti uspjeh s javnošću. Ujedno je istaknuo kako se u Hrvatskoj jako mnogo raspravlja o ekonomiji, no vrlo rijetko o osobama koje tu istu ekonomiju nose, odnosno upravo onima koji ovim programom dobivaju zasluženu pozornost i priznanje za njihov rad.

Uz Raiffeisenbank Austria kao generalnog sponzora, program se u Hrvatskoj održava pod sponzorstvom Nexus Private Equity Partnera, dok su Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Hrvatska udruga poslodavaca  pokrovitelji programa.

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox